Medicul Vasi Rădulescu: Vă rog să vă luaţi toate măsurile de protecţie. Nu, nu suntem pregătiţi, cine zice că suntem habar nu are de ATI

08 Mar 2020 | scris de Anita Raicu

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu a ținut să atragă atenția asupra faptului că noul coronavirus reprezintă totuși o problemă majoră, pe care nu trebuie să o tratăm cu nepăsare.

Medicul Vasi Rădulescu: Vă rog să vă luaţi toate măsurile de protecţie. Nu, nu suntem pregătiţi, cine zice că suntem habar nu are de ATI

El avertizează că înmulțirea cazurilor de infecție cu COVID-19 poate duce la o presiune uriașă pe unitățile de terapie intensivă, iar dotările actuale din unitățile medicale nu vor putea face față mai multor sute de cazuri ce vor avea nevoie de ventilație mecanică.

Îndemnul medicului este să ne luăm toate măsurile de protecție necesare, des întâlnite în media sau în afișe stradale, pentru a limita răspândirea virusului cât mai mult posibil.

”Îmi stă pe cortex o chestie şi nu vreau să vă panichez, dar simt că treaba asta cu coronavirusul va exploda în ţară în scurt timp. Şi suntem total nepregătiţi, orice ar zice oficialii. Nu avem educaţie medicală, îmi pare rău să o spun. O spun de ani de zile, m-am dedicat acestui domeniu, încă văd carenţe care mă înspăimântă. Asta una.

Dacă se păstrează raportul 84% cazuri uşoare/medii şi 16% cazuri grave (mai ales la vârstnici şi cei cu alte patologii) şi apar, să zicem, 2000 de cazuri, asta înseamnă 320 de cazuri care tind spre insuficienţă respiratorie şi, probabil, nevoie de intubaţie. Spitalele nu au atâtea ventilatoare mecanice şi nu vor avea prea curând. Secţiile ATI vor fi copleşite.

Apar tot felul de situaţii în care nu este respectat protocolul de patologie infecţioasă cu cantagiozitate înaltă (am văzut ambulanţa aceea în care personalul nici nu avea costumul de protecţie). Plus oameni care nu respectă un minimum de măsuri. De aici pot rezulta o mulţime de cazuri.

Ne putem aştepta la o perioadă extrem de grea.

Am văzut trecerea din isterie în nepăsare şi subestimare. Nu e deloc normal să subestimăm acest nou coronavirus.

Vă rog să vă luaţi toate măsurile de protecţie, să rămâneţi alerţi, să vă informaţi bine. Lucrurile se pot schimba în chestiune de zile şi nu, nu suntem pregătiţi. Cine zice că suntem habar nu are ce înseamnă ATI, ventilaţie, cazuri cu detresă respiratorie de ordinul sutelor.

Sper să nu fie aşa, dar e mai probabil să fie. Am scris asta să deschid nişte ochi, nu să instaurez panica la extremă. Avem nevoie de educaţie medicală, surse bune, măsuri ştiute, grijă mai ales la vârstnici şi cei cu patologii importante”, a scris doctorul Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook.


CLICK - Follow us on Google News