Ungaria. Medicament pe bază de proteine, care inhibă capacitatea de infectare COVID

12 Iul 2020 | scris de Monica Pavelescu

O echipă de cercetători maghiari a creat un medicament pe bază de proteine, care inhibă capacitatea de infectare a COVID-19 mult mai eficient decât orice altă substanţă testată până acum în Ungaria, relatează MTI.

Ungaria. Medicament pe bază de proteine, care inhibă capacitatea de infectare COVID

Cercetătorii au pornit de la ideea identificării unei substanțe active care poate, în acelaşi timp, să neutralizeze virusul, dar şi să ofere o protecţie preventivă, adică să fie adecvată şi pentru o imunizare pasivă.

În acest scop, au dezvoltat un preparat bicomponent, pe bază de proteine, care poate fi privit ca o capcană moleculară pentru virus, întrucât se ataşează la spicula glicoproteică S prin care virusul  aderă și invadează celulele.

Substanţa activă va putea fi administrată pe cale intravenoasă sau subcutanată, sub formă de injecţiel.

Odată ajunsă în fluxul sanguin, apare în ţesutul pulmonar, şi pătrunde chiar şi în alveolele pulmonare, deci, exact în zona în care ajunge şi coronavirusul în urma contractării infecţiei, astfel că împiedică virusul să infecteze celulele, mai informează MTI.

În următoarele luni, substanţa activă va fi testată pe animale în paralel fiind demarate pregătirile pentru autorizarea europeană, respectiv pentru procedura necesară efectuării studiilor clinice.
Studiile clinice vor putea începe cel mai devreme la sfârşitul anului 2021, începutul anului 2022.

Medicamentul pe bază de proteine a fost dezvoltat de către o echipă de cercetători maghiari din cadrul Facultăţii de Ştiinţele Naturii din cadrul Universităţii Eötvös Loránd din Budapesta.


CLICK - Follow us on Google News