Mihaela Bilic, despre diete: Mă întreb ce rău e mai mare: să lași oamenii să ia suplimente și pastile minune sau să-i trimiți la nutriționist?

17 Oct 2020 | scris de Ioana Tomozei

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o analiză foarte acidă a informațiilor care se vehiculează în spațiul public în legătură cu dietele de slăbit, care îndeamnă, majoritatea, către soluții iluzorii care nu au nicio legătură cu studiile științifice pertinente.

Mihaela Bilic, despre diete: Mă întreb ce rău e mai mare: să lași oamenii să ia suplimente și pastile minune sau să-i trimiți la nutriționist?

”Cameră de hotel undeva în vestul țării. Zapping la televizor de plictiseală.  un titlu de pe burtieră îmi atrage atenția: “suplimente și pastile de slăbit”. În studio două doamne doctor care dau sfaturi și recomandări. 

Concluzia e simplă: nimic nu funcționează, totul este o amăgire, nu s-a inventat încă leacul miraculos care să topească grăsimea. Până aici totul bine și frumos, nu poți să spui că ai slăbit doar pentru că te-ai dezumflat luând diuretice și laxative.

Însă ceea ce-mi displace profund este faptul că la fiecare propoziție distinsele doamne recomandă telespectatorilor să meargă la nutriționist, să-și facă analize, să ceară sfatul unui specialist. Pot exista, spun ele, dezechilibre sau anumite substanțe care lipsesc din organism și care pot fi cauza poftei de mâncare crescute sau a metabolismului încetinit.

Cu alte cuvinte nu vă apucați de cură de slăbire de capul vostru, doar un nutriționist vă poate învăța cum să faceți foamea. 

Și lucrurile nu se opresc aici! Aflu cu această ocazie că senzația de foame care apare seara e normală și trece cu o cană de apă caldă, apoi mai aflu că există slăbit ușor și sănătos, cu condiția (bineînțeles) să mergi la nutriționist. 

Și atunci când ai gena obezității, tot cu mâncare puțină se menține silueta. Cat despre paharul de apă care te face să uiți de mâncare, nu merită comentat. 

Neuroștiința a demonstrat că avem receptori pentru zahăr și grăsime la nivelul stomacului, iar nervul vag îi spune minții noastre să facă scandal atunci când primește produse dietetice.

Stau și mă gândesc ce rău este mai mare: să lași oamenii să ia suplimente și pastile minune, sau să-i trimiți la nutriționist?  Mai ales când știu că pe internet există șarlatani care vând pastile de slăbit în numele meu.

Problema cu slăbitul e mai grea și mai gravă decât vor nutriționiștii să recunoască. Nu putem slăbi decât dacă ne oprim din mâncat.

Si nu putem să ne oprim din mâncat decât atunci când capul nostru tace, când mintea încetează să-și mai dorească mâncare- indiferent că e vorba de foame, plăcere sau poftă.

Cu alte cuvinte singurele medicamente care pot ajuta la slăbit sunt cele care au efect central, asupra sistemului nervos. Și tocmai pentru că au efect central si functionează, au fost interzise.

Așa că încetați să mai căutați miracole, să mai cheltuiți banii pe iluzii, analize sofisticate și consultații personalizate la nutriționiști. Înafară de o disciplină de fier și de o senzație de foame cu care trebuie să învățăm să trăim, nu există alt leac și nici o cale ușoară. 

Cinstit ar fi să le spunem oamenilor adevărul, doar asta i-ar putea ajuta cu adevărat!”, scrie medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.


CLICK - Follow us on Google News