Mihaela Bilic. Suntem indignați când descoperim un aliment expirat, dar nu toate produsele expirate sunt obligatoriu și stricate

30 Sep 2021 | scris de Cristina Romanescu

Mihaela Bilic ne îndeamnă să ne folosim simțurile atunci când evaluăm calitatea unui aliment, mirosul, gustul și aspectul fiind indicatori mult mai buni decât eticheta pe care e înscris termenul de valabilitate. 

Mihaela Bilic. Suntem indignați când descoperim un aliment expirat, dar nu toate produsele expirate sunt obligatoriu și stricate

”Societatea de supraconsum în care trăim ne pune la dispoziție o supraofertă alimentară care vrem- nu vrem duce în final la risipă alimentară.

În plus termenul de valabilitate al produselor este din ce în ce mai scurt, prin urmare tone de mâncare ajung la coșul de gunoi chiar dacă puteau fi încă consumate.

Avem capacitatea să facem diferența dintre un produs bun pentru consum și unul stricat dacă ne folosim simțurile. Mirosul gustul și chiar aspectul unui preparat sunt indicatori ai calității.

Produsele fermentate și mucegăite pot fi chiar benefice, având în vedere efectul lor probiotic- brânza cu cat e mai “împuțită”, cu atât e mai interesantă.

E bine de știut că un iaurt poate fi consumat încă 3 săptămâni după termenul de expirare, cu condiția să fi fost păstrat la rece. Va fi mai acid și mai acrișor tocmai pentru că are mai multe colonii de lactobacili.

Ciocolata poate fi consumată chiar și la un an de zile după ce a expirat (chiar dacă are o peliculă albă), iar pastele făinoase și orezul până la 2 ani. 

Mierea nu se strică niciodată, cel mult se zaharisește și atunci trebuie pusă în apă caldă.

Până și produsele congelate au termen de expirare, însă le puteți consuma liniștiți chiar dacă a mai trecut un an în plus.

Conservele (cu condiția să nu fie bombate) și laptele UHT se păstrează timp îndelungat și pot fi consumate până la 2 ani după expirare.

De dragul siguranței alimentare am ajuns să sterilizam excesiv mâncarea, acolo unde corpul nostru are nevoie de hrană vie și de bacterii benefice cu care să-și reîntregească flora intestinală.

Există mucegaiuri nobile, iar contactul cu bacteriile ne dezvoltă imunitatea. În plus produsele care fermentează și ajung să fie stricate sunt dovada că NU sunt ultra procesate și pline de conservanți. 

Cu siguranță carnea și peștele sunt produse extrem de perisabile și termenul de garanție nu poate fi depășit.

Însă la cealaltă extremă nu merită să aruncăm biscuiții, dulceața sau parmezanul pentru simplu fapt că s-a depășit data înscrisă pe etichetă.

Cred că am ajuns în momentul ridicol în care, de frică să nu ne frigem cu ciorbă, suflăm și-n iaurt.

În Elveția nu poți să faci brânză decât din lapte pasteurizat/fiert(?!), iar noi suntem indignați când descoperim un aliment expirat - ca și cum ar fi otrăvitor și periculos pentru sănătate…Uitând să ne folosim simțurile, care știu să ne spună instinctiv ce e bun de mâncat!

Obișnuiți-vă să mirosiți și să gustați un produs - dacă nu a fost păstrat în condiții optime, poate fi stricat chiar dacă nu e expirat. Și atunci nu mai putem da vina pe industria alimentară”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.


CLICK - Follow us on Google News