Mihaela Bilic, despre un aliment care ajută la slăbit: «Absoarbe grăsimea ca un burete» 

16 Apr 2021 | scris de Monica Pavelescu

Medicul Mihaela Bilic scrie despre un aliment care va atrage cu siguranță atenția celor care vor să slăbească, nutriţionistul precizând că marea proprietate a acestuia este de ”a absobi grăsimea ca un burete“.

Mihaela Bilic, despre un aliment care ajută la slăbit: «Absoarbe grăsimea ca un burete» 

Alimentul recomandat de nutriţionistul Mihaela Bilic este vânăta. În afara calităţilor nutritive pe care le are (apă, fibre, minerale şi vitamine din grupul B), vânăta dispune de o proprietate aparte: absorb grăsimea ca un burete. 

________________

Cum să nu transformi salata de vinete într-o maioneză

Din iunie pana in octombrie vinetele nu lipsesc de pe masa românilor, şi pentru ca sunt legume de sezon şi pentru ca avem o slabiciune pentru ele. Impreuna cu Italia si Spania împartim podiumul cand vine vorba de consum de vinete europeean - macar ca suntem si noi premianţi la ceva.

DINCOLO DE CALITATILE EI NUTRITIVE (APA, FIBRE, MINERALE SI VITAMINE DIN GRUPUL B ), VÂNĂTA ARE O PROPRIETATE APARTE: ABSOARBE GRĂSIMEA CA UN BURETE. 

Si mai e un amănunt de care trebuie ţinut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistenţa, dar neutralizează si solanina, o substanţă toxică ce poate da indigestie.

Prin urmare, vinetele se gătesc - fie coapte direct in flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient in nenumărate preparate culinare: tocăniţă, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc. 

Un lucru trebuie subliniat: 100 g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100 cal (indiferent de ulei).

Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru ca asta devine atunci cand încorporăm în ea jumatate de sticlă de ulei!

Iată câteva idei practice si dietetice:

- în loc de ulei, frecaţi vinetele coapte cu 2 linguriţe de pastă de susan (tahina) - au mai puţine calorii decât 2 linguri de ulei si avantajul ca albesc vinetele, le elimină iuţeala, le leagă şi le sporesc

- in cazul vinetelor gătite, opăriţi-le în prealabil 2 min in apa cu sare si apoi puneţi-le la scurs pe un şerveţel - nu vor mai absorbi ulei; acelaşi efect poate fi obţinut si punând sare pe feliile de vânătă, asteptati 15-20 min si ulterior le puteţi găti

- folosiţi un spray pentru ulei cu care sa pulverizaţi doar un strop de grasime; preferaţi gatitul la cuptor, in felul asta nu riscaţi ca preparatul sa se ardă

- puneţi sos de rosii sau bulion in orice mâncare, e mai gustos si mai dietetic decât uleiul

- sterilizaţi borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau in cuptorul fierbinte, in felul asta se pot păstra in siguranţă chiar daca ati redus cantitatea de ulei din reţetă la jumătate plus ca va fi mai uşor de digerat fară atâta prăjeală.

Nu in ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: daca vreţi vinete albe la culoare şi dulci la gust, se poate si fară gălbenuş de ou puneţi in salata de vinete jumătate de dovlecel fiert- are avantajul de a lega compoziţia fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat", a scris medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.


CLICK - Follow us on Google News