Răspuns oficial al ministerului Sănătății despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor: «Se va afla în 2023»

03 Aug 2021 | scris de Monica Nistor

Autoritățile responsabile în domeniu - ministerul Sănătății, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) - au răspuns în mod oficial unei serii de șapte întrebări legate de vaccinuri si campania de vaccinare.

Răspuns oficial al ministerului Sănătății despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor: «Se va afla în 2023»

Documentul solicitat de Antena 3 relevă în mod explicit ce cunosc și ce nu autoritățile  despre cele mai importante aspecte legate de vaccinuri.

_________________

1. Există o strategie națională de monitorizare a eficacității vaccinurilor anti-COVID-19?

2. Există o strategie națională de monitorizare a anticorpilor dezvoltați de populația vaccinată în urma vaccinurilor anti-COVID-19?

”Siguranța și eficacitatea vaccinurilor care au primit autorizații condiționate de introducere pe piață sunt monitorizate.

Din documentele publicate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), termenele limită pentru depunerea rapoartelor finale asupra eficacității sunt:

- decembrie 2023 pentru vaccinul Comirnaty (dezvoltat de BioNTech/Pfizer)

- decembrie 2022 pentru COVID-19 Vaccine Moderna

- mai 2022 pentru Vaxzevria (dezvoltat de AstraZeneca)

- decembrie 2023 pentru COVID-19 Vaccine Janssen”, a răspuns ministerul Sănătății.

Acest răspuns relevă faptul că ministerul Sănătății nu a creat o strategie de monitorizare a eficacității vaccinurilor și nici anticorpilor dezvoltați de cei care ai fost vaccinați, ci doar se așteaptă depunerea rapoartelor finale despre aceste date, cerute producătorilor de Agenția Europeană pentru Medicamente.

_________________

3. Care este perioada de timp în care un om este protejat împotriva COVID-19, în urma vaccinării cu Pfizer?

4. Care este perioada de timp în care un om este protejat împotriva COVID-19, în urma vaccinării cu AstraZeneca?

5. Care este perioada de timp în care un om este protejat împotriva COVID-19, în urma vaccinării cu Moderna?

”Pentru că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate relativ recent, la acest moment, nu se poate preciza cu certitudine care este perioada protecției sau dacă va fi necesară la un moment dat revaccinarea.

Perioada de timp în care suntem protejați după vaccinare poate fi stabilită doar prin observarea îndelungată a voluntarilor cărora le-a fost administrart vaccinul în cadrul studiilor clinice.

Din acest motiv, studiile clinice necesare pentru a stabili durata imunității sunt încă în derulare, iar datele provenite din acestea sunt în dinamică”, a răspuns CNCAV.

Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 recunoaște că nu deține date despre perioada în care este protejată o persoană vaccinată și că urmărește publicarea rezultatelor studiilor clinice făcute de producători.

_________________

6. Care este marja titrului de anticorpi pe care un om trebuie să îi dezvolte după vaccinarea anti-COVID-19? Între ce valori trebuie să se încadreze?

”Încă nu există suficiente date care să ne spună când și dacă va fi necesară revaccinarea. Nu există un titru/prag de anticorpi peste care să se spună că o persoană este protejată, iar testele nu sunt standardizate între ele.

Decizia de a revaccina va fi luată în momentul în care datele de monitorizare a eficienței vaccinurilor, naționale și internaționale, vor arăta o scădere semnificativă a protecției, după un anumit timp sau în fața unei anumite variante virale”, a răspuns CNCAV.

CNCAV nu are date despre valorile titrului de anticorpi la care o persoană vaccinată se poate considera protejată și afirmă că nici nu există o standardizare a testelor de determinare a acestuia care să permită o extrapolare.

De asemenea, prin răspunsul oferit, CNCAV admite nu colectează date despre titrul de anticorpi dezvoltați de românii care au fost vaccinați.

_________________

7. Care este planul Ministerului Sănătății în privința imunizării populației împotriva COVID-19?

”În România, imunizarea populației se realizează conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată prin Hotărârea nr. 1.031 din 27 noiembrie 2020, modificată și completată prin Hotărârea nr. 12 din 20 ianuarie 2021”, a răspuns ministerul Sănătății. 


CLICK - Follow us on Google News