Miron Cozma, dezvăluiri despre Mineriada din 1991: «Am vrut să-l împuşc pe Iliescu la Cotroceni»

26 Mai 2021 | scris de Cristina Romanescu

Miron Cozma, fostul lider sindical din Valea Jiului, și conducătorul Mineriadelor de la începutul anilor 1990 a mărturisit că îşi pusese în gând, la vremea respectivă, să-l împuşte pe preşedintele Ion Iliescu la Palatul Cotroceni.

Miron Cozma, dezvăluiri despre Mineriada din 1991: «Am vrut să-l împuşc pe Iliescu la Cotroceni»

Miron Cozma a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Ion Iliescu l-a graţiat în ultimul an al mandatului său de preşedinte al României, însă decizia de graţiere a fost revocată în urma protestelor societăţiii civile.

Invitat la emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, Cozma a atins şi subiecte mai sensibile, precum cele ale Mineriadelor.

Miron Cozma a spus că nu este vinovat de căderea guvernului Roman şi l-a acuzat pe Ion Iliescu de moartea a 48 de mineri.

”Petre Roman a căzut în plasa lui Ion Iliescu. Eu de-aia spun că l-a prostit Iliescu în 1991. Petre Roman trebuia să cadă printr-o mişcare de stradă.

Ca să redevină prim-ministru, ieşise Bogdan Hossu, Cartel Alfa şi făcuseră marşuri la Bucureşti împotriva guvernului. (…) Eu am avut 48 de mineri împuşcaţi cu gloanţe de război la Cotroceni şi la Guvern.

De ce nu vorbeşte nimeni despre acest lucru? Eu l-am «arestat» pe Iliescu la Cotroceni. Mi-a împuşcat minerii şi nu vorbeşte nimeni despre asta! (…)

Am vrut să-l împuşc pe Iliescu la Cotroceni în 1991! Mi-a propus să fiu ministru de Interne şi chiar în locul lui Roman prim ministru. Să zică merci lui Dumnezeu că-s credincios, că-l împuşcam!”, a declarat Miron Cozma.

 

CLICK - Follow us on Google News