Studiu MIT. Distanţarea fizică nu împiedică răspândirea coronavirusului, ci alte variabile 

26 Apr 2021 | scris de Cristina Romanescu

Conform unui studiu al cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), riscul expunerii la coronavirus în interior este acelaşi la 2 metri ca şi la 20 de metri distanţă, chiar purtând mască de protecţie, scrie Forbes.

Studiu MIT. Distanţarea fizică nu împiedică răspândirea coronavirusului, ci alte variabile 

Profesorii Martin Z.Bazant şi John W.M.Bush de la MIT au dezvoltat un model cu ajutorul căruia se poate calcula varietatea factorilor ce pot afecta transmiterea coronavirusului.

Au fost luați în calcul factori precum timpul petrecut în interior, filtrarea şi circularea aerului, imunizarea, diversele tulpini, folosirea măştii şi chiar activităţile respiratorii, cum ar fi respiraţia, mâncatul, vorbitul, sau cântatul.

"Nu considerăm că e necesară distanţarea atunci când oamenii poartă măşti. Nu există nici o bază fizică, deoarece aerul pe care o persoană îl respiră atunci când poartă mască, tinde să se ridice şi apoi să coboare într-o altă parte din cameră", a declarat Bazant într-un interviu.

"Cea mai importantă variabilă pe care CDC şi OMS au scăpat-o din vedere este timpul petrecut în interior. Cu cât mai mult o persoană stă într-un spaţiu închis alături de o persoană infectată, cu atât mai mare este şansa de transmitere a virusului", a adaugat Bazant.

Deschiderea unei ferestre sau instalarea de ventilatoare poate fi mai eficace decât un sistem de filtrare al aerului.
Bazant a mai spus că e probabil în regulă ca 20 de oameni să stea în aceeaşi cameră timp de 1 minut, dar în niciun caz în decursul a câtorva ore. 

Distanţarea - 2 metri între persoane - nu este deloc rezonabilă 

"CDC sau OMS, sau oricine a venit cu această opţiune, au spus doar că asta e ceea ce trebuie să facem, fără să ofere nicio justificare.

Presupun că s-au bazat pe studiile asupra tusei sau strănutului, unde au urmărit particulele mai mari ce se opreau pe podea, dar chiar şi aşa, totul e foarte aproximativ, cu siguranţă pot există picături mai mari, sau o zonă mai largă unde acestea se pot propaga", a spus Bezant. 

Aceste picături împreună cu căldura corporală şi curenţii de aer, pot călători prin întreaga cameră, oricât de departe ar fi persoanele una de alta. 

De exemplu, dacă o persoană infectată cu COVID-19 poartă mască, şi cântă cu voce tare într-o cameră închisă, o a doua persoană care stă în cealaltă parte a camerei nu este mai protejată decât cineva care stă la 2 metri de omul bolnav.

Timpul petrecut în spaţiul închis este mai important decât distanţa

Cât despre purtatul măştii şi distanţarea fizică în exterior, Bazant spune că nu are niciun sens.

"Dacă urmăreşti fluxul aerului în exterior, aerul infectat va fi purtat mai departe, şi e o cauză puţin probabil a transmiterii. Sunt foarte puţine cazuri înregistrate de transmitere în exterior", mai spune Bazant.


CLICK - Follow us on Google News