Moașa româncă, simbol al sistemului de sănătate din Marea Britanie: «Nu emigrezi pentru că nu ai bani, emigrezi pentru a evita corupția»

10 Aug 2020 | scris de Monica Pavelescu

Claudia Anghel, moașa din România care a devenit simbol al Institutului Național Britanic de Sănătate, cu ocazia aniversării a 72 de ani de la înființarea sistemului de asistență medicală, vorbește, într-un interviu acordat Associated Press, despre motivele care au făcut-o să părăsească România.

Moașa româncă, simbol al sistemului de sănătate din Marea Britanie: «Nu emigrezi pentru că nu ai bani, emigrezi pentru a evita corupția»

Claudia Anghel lucrează ca moașă în Marea Britanie din 2012.

Povestea sa de succes este una dintre cele pe care le pot povesti alți 600.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, fiind totodată este un semnal cu privire la perspectivele sumbre pe care le-ar fi avut alături de familia ei dacă nu ar fi plecat din România.

”Problemele care afectează sistemul de sănătate din România reflectă probleme generale - salarii mici, corupție, management prost și favoritism legat de conexiunile politice sau personale care pavează calea pentru avansare. Nu contează experiența, meritul, calificarea, ci conexiunile”, notează APNews, .

Claudia Anghel spune că salariile mai mari din Vest au influențat cu certitudine decizia sa de a emigra în Marea Britanie, dar că nu acest criteriu a cântărit cel mai mult.

”Salariile fac diferența, dar pentru mine, mediul de muncă este cel care contează cel mai mult. Este respectul pentru cadrele medicale și respectul pentru pacient - respectul reciproc.

Nu emigrezi pentru că nu ai bani, emigrezi pentru a evita corupția. Sunt mici elemente ale corupției peste tot, dar în România este la un nivel cu totul diferit”, spune Anghel, care lucrează la spitalul universitar Coventry din centrul Angliei.

Oportunități mai bune și un loc de muncă corect au fost factorii cheie pentru Anghel.

”Nu m-aș întoarce să muncesc în România pentru că pot face ce vreau aici”, a spus ea, glumind imaginându-se consilier pe probleme de moașe al premierului britanic Boris Johnson.

”În România, nu ai aripi ca aici, pentru a deveni orice vrei. Cineva trebuie să schimbe sistemul pentru a face oamenii să rămână”, a adăugat Anghel. 

Frustrările ei față de sistemul medical de sănătate din România au fost confirmate recent când tatăl său s-a îmbolnăvit și a avut nevoie de asistență medicală în Călărași.

”Am fost privită de sus și tratată cu aroganță de cineva, din categoria cadrelor medicale, de a cărei asistență aveam nevoie”, a spus ea.

Înconjurată de felicitări de mulțumire în casa sa din Anglia, premii oficiale și mărturii despre excelența sa profesională, Anghel a menționat un alt motiv pentru care a emigrat. ”Am vrut să îi ofer fiului meu mai multe oportunități”, a spus ea.

Ar lua în considerare să se întoarcă în România, despre care spune că o iubește și o promovează atât cât poate.

”Aș vrea să se schimbe ceva în sistemul din România, dar sunt sigură că nu se va schimba. Nu, mulțumesc. Nu voi fi moașă în România”, conchis Claudia Anghel.


CLICK - Follow us on Google News