Moderna lucrează la o nouă formulă de vaccin, cea actuală având o eficiență de 6 ori mai mică în cazul tulpinii sud-africane

25 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Testele preliminare de laborator suferează că anticorpii formați de vaccinul Moderna pot recunoaște și lupta și cu noile variante de coronavirus, au anunțat luni experții companiei farmaceutice americane.

Moderna lucrează la o nouă formulă de vaccin, cea actuală având o eficiență de 6 ori mai mică în cazul tulpinii sud-africane

Totuși, eficiența vaccinului pare să fie mai mică în cazul variantei sud-africane și de aceea, experții companiei se gândesc la soluții de îmbunătățire a vaccinului. 

Reținerea în ceea ce privește această tulpină, sud-africană, provine din faptul că această variantă de virus prezintă 10 mutații în proteina Spike - de care virusul se folosește petru a se fixa pe receptorii ACE-2. 

Prin noile mutații, virusul poate pătrunde acum mai repede în celulele organismului decât în cazul variantelor inițiale, care erau active la începutul pandemiei și care au stat la baza concepției vaccinurilor. 

Totuși, experții consideră că ele ar trebui să funcționeze și în cazul variantelor noi de coronavirus, dar admit că s-ar putea să nu mai fie vorba de o eficiență la fel de mare ca cea indicată inițial - în cazul vaccinului Moderna, de 95 la sută. 

În cadrul studiului făcut de compania Moderna, au fost prelevate probe de sânge de la opt persoane care au făcut cele două doze recomandate ale vaccinului.

Rezultatele studiului urmează să fie validate, dar ele arată că sistemul imunitar a recunoscut, în urma vaccinării, și noile variante de coronavirus. Anticorpii de neutralizare produși de sistemul imunitar a oprit virusul să intre în celule. 

Totuși, se pare că efectul de neutralizare al anticorpilor este mai puternic în cazul variantei britanice de coronavirus și mai redus în cazul celei sud-africane.

Moderna spune că asta ar însemna că este posibil ca protecția împotriva acestei variante de virus să dispară mai repede. 

În cazul variantei sud-africane, denumite B.1.351, studiul Moderna a arătat o eficiență de șase ori mai mică a vaccinului, scrie Business Insider.

Profesorul Lawrence Young, virusolog la Warwick Medical School din Marea Britanie, spune că ar putea fi un motiv de îngrijorare, iar compania Moderna face în prezent teste ca să verifice dacă administrarea unei a treia doze de vaccin ar putea fi de folos.

De asemenea, compania cercetează dacă ar putea fi benefică și o modificare a vaccinului inițial, pentru a lupta mai bine cu noile variante de coronavirus,. 

Stephane Bancel, reprezentant al companiei Moderna, spune că este imperativ pentru companie să fie proactivă pe măsură ce virusul suferă mutații. 

Și dr. Anthony Fauci, epidemiologul-șef al Statelor Unite, a subliniat că trebuie avută permanent în vedere o ”upgradare” a vaccinurilor. 


CLICK - Follow us on Google News