NASA. Ultima oară când Soarele a fost atât de liniștit, Pământul a trecut printr-o mică epocă glaciară

20 Mai 2020 | scris de Anita Raicu

Soarele, steaua aflată în centrul sistemului nostru de planete, este incredibil de dinamic, trecând prin diferite faze și schimbări.

NASA. Ultima oară când Soarele a fost atât de liniștit, Pământul a trecut printr-o mică epocă glaciară

Ciclicitatea acestei evoluții, le-a făcut previzibile, astfel încât, în acest moment putem spune că se află într-o fază mai puțin activă, denumită minim solar, notează CNN.

Soarele trece ciclic, la intervale regulate de 11 ani, prin vârfuri de activitate, urmate de puncte de minim. În timpul vârfurilor, steaua din sistemul nostru prezintă mai multe pete și erupții solare, iar în timpul minimului solar este mult mai liniștit, adică produce mai puține pete și are o energie redusă.

Oamenii de știință de la NASA afirmă că în acest moment suntem într-un ”Mare Minim Solar”.

Ultima oară când Soarele a trecut printr-un ”mare minim solar” a fost între 1650 și 1715, într-o perioadă cunoscută drept Mica Epocă Glaciară din emisfera nordică, ”când efectul combinat de răcire al aerosolilor vulcanici și activității solare reduse a provocat temperaturi de suprafață mai mici”, conform blogului NASA pentru shimbările climatice.

NASA afirmă că acest minim solar nu va provoca o altă epocă glaciară: ”Încălzirea provocată de emisiile de gaze cu efect de seră de la arderea combustibililor fosili este de șase ori mai mare decât răcirea pe care o poate genera, timp de decenii, un Mare Minim Solar prelungit”.

”Chiar și dacă Marele Minim Solar va dura un secol, temperaturile globale vor continua să crească. Asta pentru sunt mai mulți factori, nu numai Soarele, care schimbă temperaturile de pe Pământ, cel mai dominant dintre acestea fiind acum încălzirea provocată de gazele cu efect de seră produse de oameni”, mai scrie sursa citată.

Evoluția radiației solare, de la 1600 și până acum

NASA. Ultima oară când Soarele a fost atât de liniștit, Pământul a trecut printr-o mică epocă glaciară


CLICK - Follow us on Google News