Nature. Un super-anticorp creat în laborator, capabil să prevină și să trateze COVID-19

26 Apr 2021 | scris de Cristina Romanescu

Studiile derulate în cadrul proiectului de cercetare ATAC (Antibody Therapy Against Coronavirus), finanțat de Consiliul European de Cercetare (ERC), a condus la crearea unui super-anticorp monoclonal, CoV-X2, capabil să trateze și să prevină COVID, relevă un studiu publica în revista Nature.

Nature. Un super-anticorp creat în laborator, capabil să prevină și să trateze COVID-19

Proiectul de cercetare a avut ca scop dezvoltarea unei imunoterapii împotriva COVID-19 utilizând trei abordări diferite pentru a maximiza șansele de succes și a exploata beneficiile.

Particularitatea anticorpului monoclonal constă în recunoașterea simultană a doi antigeni diferiți ai virusului, motiv pentru care a și fost numit ”anticorp bispecific”.

Spre deosebire de anticorpii care recunosc un singur antigen, cei bispecifici reduc semnificativ selecția variantelor rezistente.

Au o eficacitate ridicată, dar și caracteristici care îl fac un candidat excelent pentru studii clinice, cu posibilitatea unei bune utilizări atât în ​​prevenirea bolii, cât și în tratament.

Cercetătorii au unit doi anticorpi naturali într-o singură moleculă artificială, iar testele preclinice au arătat că protejează împotriva variantelor SARS-CoV-2, inclusiv cea britanică.

Comisarul european pentru inovaţie, Mariya Gabriel, spune că datorită cercetării, această nouă descoperire ar putea preveni și trata cazurile COVID-19, salvând vieți.


CLICK - Follow us on Google News