Reuters. Tulpina britanică a suferit o mutație spontană, ce ar permite virusului să evite sistemul imunitar

02 Feb 2021 | scris de Ioana Tomozei

O mutație ”îngrijorătoare” a coronavirusului a apărut în mod spontan în tulpina britanică, în unele părți ale țării, a anunțat Calum Semple, membru al SAGE, grupul de experți care consiliază guvernul de la Londra.

Reuters. Tulpina britanică a suferit o mutație spontană, ce ar permite virusului să evite sistemul imunitar

Experții britanici se tem că această nouă tulpină i-ar putea reinfecta pe cei care s-au îmbolnăvit în trecut și ar putea reduce efectul vaccinurilor, scrie Reuters.

Este vorba despre mutația cunoscută sub numele de E484K, care a fost identificată și în variantele detectate inițial în Africa de Sud și Brazilia.

Faptul fusese deja anunțat anterior în timpul unor briefinguri tehnice ale Serviciului de Sănătate Publică din Anglia, dar nu fusese notificat în afara cercurilor științifice.

Toate cele trei variante sunt mai contagioase decât cea originală depistată inițial în Wuhan.

Potrivit televiziunii Sky News, mutația E484K a fost depistată în 11 din cele 200.000 de eșantioane analizate.

Sky News scrie că evoluția este una îngrijorătoare, deoarece acest lucru înseamnă că noua tulpină ar putea infecta oameni care s-au îmbolnăvit și s-au vindecat deja de COVID.

Totodată, noua mutație ar permite virusului să păcălească sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că ar putea reduce parțial – nu total – eficiența actualelor vaccinuri COVID, un lucru admis deja de producători precum Pfizer și Moderna, dar și Novavax și Johnson & Johnson.

”Din punct de vedere epidemiologic, apariția de noi variante ale virusului prin mutație, în timpul multiplicării, nu poate fi considerată surprinzătoare”, a declarat pentru Press Association doctorul Jonathan Stoye, de la Francis Crick Institute.

”Dacă această schimbare va oferi o capacitate de răspândire mai mare noului virus, pentru a-l face să devină dominant, rămâne de văzut”, a spus el.

Anunțul a venit într-un moment în care Anglia a început o campanie de testare masivă, care vizează 80.000 de persoane, în zona unde a fost detectată varianta mai contagioasă a virusului.

”Este incredibil de important să îl sufocăm acolo unde este posibil și să folosim timpul obținut pentru a grăbi campania de vaccinare”, a spus Semple.


CLICK - Follow us on Google News