The Guardian. O nouă tulpină stârnește îngrijorare. «Imunitatea dobândită prin orice vaccin sau infecție anterioară va fi minimă»

16 Feb 2021 | scris de Ioana Tomozei

O nouă tulpină de coronavirus, cu mutații care strârnesc îngrijorare, a fost detectată în Marea Britanie, relatează The Guardian.

Tulpina, denumită B1525, a fost descoperită  de un grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, care afirmă că a fost detectată prin secvențierea genomului în zece țări, incluzând Danemarca, Statele Unite și Australia, și că până acum a fost depistată în 32 de cazuri din Marea Britanie.

The Guardian. O nouă tulpină stârnește îngrijorare. «Imunitatea dobândită prin orice vaccin sau infecție anterioară va fi minimă»

Echipa de cercetători raportează similarități în genomul tulpinii B117, ”tulpina britanică”, și că prezintă o mutație, E484K, la proteina spike - proteina care ajută virusul să penetreze celula umană - identificată și la tulpinile din Africa de Sud și Brazilia.

Dr Simon Clarke, profesor asociat de microbiologie celulară la Reading University, spune că nu este încă foarte clar dacă efectul acestor multiple mutații vor modifica nivelul de infecțiozitate al virusului sau gradul de severitate al bolii, dar că prezența mutației E484K, întâlnită la tulpina sud-africană, îi oferă acestuia rezistență la unele dintre vaccinuri

”Nu cunoaștem incă dacă această nouă variantă se va răspândi, dar, dacă o va face, putem presupune că imunitatea oferită de vaccinuri sau de infecții anterioare va fi mai puțin eficace”, spune dr. Simon Clarke.

Profesorul Clarke este de părere că trebuie să se facă eforturi pentru identifica mai rapid prin testări orice nouă tulpină la care este prezentă mutația E484K, având în vedere că aceasta oferă virusului rezistență la imunitate, oricum ar fi fost aceasta dobândită, prin vaccin sau trecerea prin boală.

Dr. Lucy van Dorp, de la Genetics Institute at University College London, spune că detectarea rapidă a noilor variante este crucială.

”Unul din marile avantaje oferite de supravegherea evoluției genomice a virusului este acela că ne permite să identificăm mai rapid acele variante care ne stârnesc temeri, cât încă nu s-au răspândit, pentru a evalua rapid impactul și prevalența lor în alte regiuni ale lumii”, spune dr. Lucy van Dorp.

But Prof Jonathan Stoye, de la Francis Crick Institute, afirmă că nu este deloc surprinzător ca noile variante identificate să conțină mutații deja familiare.

”În momentul în care a fost pusă presiune pe virus, i-a fost stimulată capacitatea de a evolua pentru a scăpa de răspunsurile imunitare pe care le-a întâlnit. Mutația E484K pare să fie cheia pe care a găsit-o pentru a trece de această barieră și aceasta trebuie avută în vedere de noile vaccinuri”, a declarat prof. Jonathan Stoye.


CLICK - Follow us on Google News