Olanda. Locurile de muncă ale majorității românilor, puse în pericol de criza economică provocată de pandemia de coronavirus

16 Mar 2020 | scris de Ioana Tomozei

Serele de flori și hotelurile au concediat deja primii angajați în Olanda. Printre cei disponibilizați, numeroși români, care, alături de polonezi, dintre europeni, a căror prezență în aceste domenii de activitate era majoritară pe piața muncii în Țările de Jos.

Olanda. Locurile de muncă ale majorității românilor, puse în pericol de criza economică provocată de pandemia de coronavirus

În Olanda s-au consemnat până în acest moment peste 1.000 de îmbolnăviri cu noul coronavirus, iar măsurile economice și cele de protecție socială lipsesc, în ciuda somației primite de autorități de la Uniunea Europeană privind anunțarea unui pachet de decizii menit să combată criza provocată de coronavirus.

Reacția autorităților olandeze la criza coronavirus a fost, inițial, firavă. Oficialii au ieșit public cu mesaje insuficiente, de genul ”spălați-vă pe mâini”, nedorindu-se instaurarea panicii în rândul populației.

”Situația este tristă pentru producătorii de flori. Lucrez de trei ani la o firmă din domeniu și niciodată nu i-am văzut așa de îngrijorați pe olandezi. Anul trecut, pe vremea asta, era un preț bun pentru flori, 30-40 de eurocenți la un fir. Acum, dacă ajunge la 10 cenți firul este bine. Toată marfa a fost aruncată la gunoi, mii și mii de flori”, spune Iulian Amăruicăi, pentru cotidianul Libertatea.

Duminică s-a anunțat că scolile și localurile publice se închid, de teama pandemiei de coronavirus, Străzile s-au pustiit, rafturile supermarket-urilor se golesc mai iute decât săptămâna trecută, chiar dacă nu în ritmul din România.

Muncitorii români trimiși acasă spun că nu știu dacă pot merge în șomaj sau dacă vor beneficia de ajutor social. Unele companii și-au redus drastic activitatea, iar altele au tras de tot obloanele.

Românii sunt plătiți la oră (minimum 10 euro pe oră), iar chiria li se reține direct din salariul achitat în fiecare zi de vineri. Neavând ore lucrate, aceștia ar trebui să achite chiria din propriul buzunar. Iar chiriile în Olanda nu sunt mai mici de 100 de euro pe săptămână, adică 400 de euro pe lună!

Unii compatrioți iau în calcul revenirea în țară, dar măsurile anunțate de președintele Klaus Iohannis
începând de luni îi obligă să se gândească bine.


CLICK - Follow us on Google News