OMS. Cât durează, de fapt, imunitatea după infectarea cu noul coronavirus

22 Oct 2020 | scris de Monica Pavelescu

Experții Organizației Mondiale a Sănătății afirmă că imunitatea dată de infectarea cu noul coronavirus poate dura 7 luni.

OMS. Cât durează, de fapt, imunitatea după infectarea cu noul coronavirus

Ei mai atrag atenția asupra faptului că este posibil ca persoanele care fac forme ușoare ale bolii, să nu dezvolte anticorpi sau să îi piardă mult mai repede, caz în care se pot reinfecta. 

"Ceea ce ştim este că majoritatea oamenilor care fac COVID dezvoltă anticorpi.

Există o diferenţă la cei care sunt asimptomatici sau fac forme uşoare ale bolii. Se pare că printre ei sunt mulți care nu prezintă anticorpi detectabili.

Dar aproape toți cei care fac forme medii până la severe ale bolii au anticorpi. Până acum, studiile arată că pot dura până la șapte luni, cel puţin", a declarat medicul Soumya Swaminathan, reprezentant al OMS, la CNN.

”Imunitatea de turmă în general este o urmare a efectelor produse de vaccinarea populației. Nu există nicio boală, una infecțioasă în cazul căreia să se fi ajuns la imunitate de turmă doar în urma infecțiilor produse în mod natural”, a mai spus Soumya Swaminathan.

”Din datele pe care le avem până în acest moment aproximativ 38 de milioane de persoane sau fost depistate sau diagnosticate ca fiind infectate cu SARS-Cov2, dar, de fapt, avem de a face cu un număr mult mai mare.

De asemenea, s-au înregistrat aproximativ un milion de decese, dar, am constatat că în ultimele nouă luni s-a produs o creștere a numărului de decese, ceea ce ne face să credem că unele din cele neraportate, ar fi putut fi produse de COVID-19”, a mai declarat Soumya Swaminathan, în aceeași intervenție la CNN.

”Cred că trebuie să privim închiderea activităților ca un set de intervenții comprehensiv. Asta a și afirmat OMS încă de la începutul pandemie - făceți-o!”. Carantina este doar o măsură temporară care se poate aplica atunci când lucrurile scapă de sub control, făcută cu scopul de a câștiga timp pentru sistemul sanitar aflat sub presiune.

Din câte cunoaștem până acum, coronavirusul se răspândește cu precădere în locurile aglomerate, în cele închise și prost ventilate și prin contact direct și trebuie să evităm amplificarea acestor situații”, a conchis Soumya Swaminathan.


CLICK - Follow us on Google News