OMS s-a răzgândit! După câteva ore, a anulat informarea că asimptomaticii transmit «foarte rar» coronavirusul

09 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

OMS se îndepărtează din ce în ce mai mult de profesionalismul de care ar fi trebuit să dea dovadă reprezentanții săi atunci când fac publice informații despre pandemia provocată de coronavirus.

OMS s-a răzgândit! După câteva ore, a anulat informarea că asimptomaticii transmit «foarte rar» coronavirusul

Nonșalant, cu aceeași grație ca a unui habarnist care apare la tv pregătit să vorbească despre orice, OMS rectifică o declarație făcută ieri de un reprezentant al său, potrivit căruia pacienții asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul.

Doctorul Maria Van Kerkhove, cea care a făcut declarația anterioară, a declarat astăzi că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate și că a fost vorba despre o ”neînțelegere”.

”Răspundeam la o întrebare, nu vorbeam pe baza politicilor OMS”, a motivat  Van Kerkhove, potrivit  New York Times.

O conferință specială în acest sens a fost organizată marți la sediul OMS, pentru clarifica lucrurile, Mă rog, în opinia funcționarilor OMS, pentru că pe restul omenirii a reușit să o bage în ceață...

”Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, declara luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă.

După clarificările de astăzi, rămâne în vigoare declarația oficială a OMS, mai ales că afirmația epidemiologului nu era bazată pe date publice care să o susțină.

De asemenea, afirmația nu făcea distincția între răspândirea asimptomatică și presimptomatică. Alte studii au arătat că o persoană infectată este cea mai contagioasă chiar înainte să apară simptomele.

În cadrul declarației de marți, Maria Van Kerkhove a mai spus că există alte studii care arată că rata pacienților fără simptome și capabili să împrăștie virusul variază între 16 și 40%.

Potrivit sursei citate, rămâne în continuare în vigoare ideea că multe lucruri care credem că sunt valabile despre coronavirus se pot schimba. Până acum s-au dovedit să funcționeze distanțarea fizică și purtarea măștilor, chiar și de către persoanele care nu se simt bolnave.


CLICK - Follow us on Google News