OMS, nouă schimbare de optică: Transmiterea coronavirusului de către asimptomatici este foarte rară

09 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

Oficialii OMS surprind printr-o nouă schimbare de poziție în legătură cu capacitatea de transmitere a coronavirusului de către pacienții asimptomatici.

OMS, nouă schimbare de optică: Transmiterea coronavirusului de către asimptomatici este foarte rară

”Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, a declarat luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă, conform CNN.

Datele preliminare obținute de la primele focare de coronavirus indicau că virusul se poate răspândi prin contact personal, chiar dacă purtătorul nu are simptome. Însă acum, oficiali OMS spun că deși un asimptomatic poate răspândi virusul, totuși nu aceasta este principala modalitate prin care se transmite acesta. 

De aceea, răspunsul guvernelor la pandemie ar trebui să se concentreze pe depistarea și izolarea persoanelor cu simptome și pe anchetele epidemiologice, pentru a-i găsi pe cei care au intrat în contact cu ei, a explicat dr. Van Kerkhove.

Dacă se va dovedi că nu asimptomaticii sunt factori principali de transmitere a coronavirusului, implicațiile asupra politicilor de sănătate ar putea fi imense. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care s-a recomandat distanțarea fizică și purtarea măștilor de protecție.

Van Kerkhove a subliniat însă că nu înseamnă că asimptomaticii sau presimptomaticii nu pot răspândi deloc virusul, ci doar că aceste cazuri sunt rare.

Cei care participă la o adunare în masă nu sunt contacți ai unei persoane bolnave
Reprezentanții OMS au mai făcut, însă, luni, o afirmație care pare să intre în contradicție cu ceea ce se credea până acum.

Participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiția contactului cu un bolnav. Este vorba cu precădere de adunările în aer liber, mai precis de marșurile și demonstrațiile care au intrat în actualitate în ultimele săptămâni odată cu evenimentele din Statele Unite.

”Definiția normală a unui contact este dacă cineva a fost mult timp în proximitatea unui caz confirmat. În acest sens, cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definița unui contact”, a spus Michael Ryan, director OMS.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recomandat totuși oamenilor care participă la proteste să-și ia măsuri de precauţie pentru a evita un nou val de contaminări cu coronavirus.

_________________________

Din nefericire pentru pestigiul instituției, OMS a anulat, la doar câteva ore, informarea făcută de dr. Van Kerkhove -  OMS s-a răzgândit! După câteva ore, a anulat informarea că asimptomaticii transmit «foarte rar» coronavirusul


CLICK - Follow us on Google News