Oncogen. În România nu circulă varianta Wuhan a virusului SARS-Cov-2, ci una mai infecțioasă, dar cu mortalitate mai mică

28 Oct 2020 | scris de Ioana Tomozei

Colectivul de informatică medicală de la centrul OncoGen din Timişoara, care se ocupă de predicţi, studiază noile mutații ale coronavirusului SARS-Cov-2, iar veştile sunt extrem de interesante.

Oncogen. În România nu circulă varianta Wuhan a virusului SARS-Cov-2, ci una mai infecțioasă, dar cu mortalitate mai mică

”Am luat toată informaţia disponibilă în România. S-au făcut peste o sută de secvenţializări. Am încercat să vedem încontro se îndreaptă sau s-ar putea îndrepta acest virus.

Noi am văzut câteva articole care spun că virusul original Wuhan a fost dislocuit de o variantă nouă, nu ştiu dacă e corect să-I spun tulpină, care are o mutaţie în regiunea S. Sunt acele coroniţe care apar pe virus. S-a mutat un aminoacid cu un alt aminoacid, în poziţia 614.

Această mutaţie s-a petrecut în aproape toată lumea, Europa, Statele Unite ale Americii, posibil şi prin alte părţi, în decurs de o lună. Noua variantă a înlocuit vechea formă Wuhan.

Noi am găsit că în România nu există decât varianta nouă. Nu mai există varianta Wuhan. Cele 112 secvenţializări făcute aparţin toate variantei noi”, a declarat şeful centrului OncoGen, vice-preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Virgil Păunescu. 

Vestea bună este că varianta nouă a viruslui, cea care circulă acum şi în România, este mai puţin mortală, dar mai infecţioasă.

“Se transmite mai uşor, încărcătura virală este mai mare, ar trebui să fie mai uşor de diagnosticat – apropo de testele PCR, iar mortalitatea să fie mai mică.

Dacă mă uit la ce s-a întâmplat până să înceapă această fază a doua, am văzut că numărul de infectări zilnice, care nu e concludent, pentru că nu testăm suficient, mortalitatea nu a sărit în acelaşi ritm cu numărul de infectări.

Ceea ce se potriveşte cu concluziile pe care le-am citit noi, că virusul este mult mai infecţios, dar mai puţin generator de forme severe”, a mai spus Virgil Păunescu.

Specialiştii de la Timişoara vor să identifice și care ar fi mutația care ar fi cea mai periculoasă.

“Adică infecţiozitate maximă şi mortalitate asemănătoare cu cea de la Ebola, adică 60 la sută. Pentru că virusul se mută la întâmplare. Faptul că s-a mutat aşa cum s-a mutat acuma, nu e o regulă. Era de aşteptat. Dar lucrurile se petrec la întâmplare, nu e nicio logică.

Sigur că virusurile foarte mortale omoară repede gazda şi dispare. Dar nu e cazul în aceste aglomerări urbane actuale să credem că virusul nu mai găseşte oameni.

Încercăm să vedem cum arată varianta cea mai proastă posibilă şi să ne pregătim să vedem cum ar trebui să arate vaccinul în acel caz. Noi nu credem că se va ajunge la acel nivel, dar cine credea acum doi ani că o să ajungem şi în situaţia asta”,  a mai declarat Virgil Păunescu. 


CLICK - Follow us on Google News