Reacția chirurgului Mircea Beuran, acuzat că ar fi incendiat o pacientă în timpul operaţiei

29 Dec 2019 | scris de Monica Pavelescu

Chirurgul Mircea Beuran a explicat sâmbătă seară, la Antena 3, modul în care s-a produs incidentul în urma căruia o pacientă operată la Spitalul Floreasca a suferit arsuri, menționând că nu se afla în sala de operaţii în momentul producerii acestuia, așa cum au relatat majoritatea media.

Reacția chirurgului Mircea Beuran, acuzat că ar fi incendiat o pacientă în timpul operaţiei

”În urmă cu 10-12 zile înainte de acest 22 decembrie, pacienta s-a prezentat la noi, adusă de nişte colegi chirurgi, care ne-au rugat să găsim o soluţie pentru că este un caz oncologic depăşit şi refuzat de spitalele din Bucureşti, ea nu se mai putea alimenta. Am reuşit să facem o operaţie mai mult decât una paliativă, numai că în ziua de 22 decembrie a făcut o hemoragie digestivă superioară şi una intraperitoneală severă”, a relatat medicul Beuran, la Antena 3.

Beuran a mai spus că fost sunat de un coleg care i-a cerut sprijinul.

”Au dus bolnava în blocul operator de urgenţe, în sala unde s-a pregătit reintervenţia chirurgicală, în clipa în care au folosit electrocauterul au simţit miros de priză arsă. Şi imediat au sesizat că de sub câmpurile operatorii apare fum. În clipa aceea au mobilizat câmpul operator, dar intrând aer sub câmp s-a autoaprins probabil de la o scânteie sau deja mocnea, este greu de spus cum s-a produs această scânteie.

Pacienta fiind polialergică nu s-a putut face câmpul cu o soluţie iodată, cum se face de obicei, lucru cunoscut şi de familie. În clipa în care s-a produs acest foc, echipa care era atunci operatorie a căutat prin diferite mijloace înăbuşirea flăcării şi cineva a adus un vas cu apă să stingă focul.

Eu, în momentul acela, nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator. Şi lucrul acesta se poate dovedi uşor cu ajutorul camerelor de luat de vederi care sunt de la intrarea în spital până în blocul operator şi corelat cu protocoalele de terapie intensivă şi protocolul de chirurgie pe care l-am semnat. În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată din sala unde s-a produs incidentul într-o altă sală şi echipa căuta să facă hemostaza, adică oprirea sângerării”, a explicat Beuran.

”Atunci m-am asociat echipei, echipa era şocată pentru că a trecut prin acest eveniment, odată ce a intrat, am preluat operaţia, am finalizat-o. După ce am finalizat operaţia, am ajutat împreună cu echipa de la chirurgie plastică, echipa de arşi, am pregătit tot ce trebuia făcut pentru a pune pacientul în poziţia de a fi transportat în Terapia Intensiva marilor arşi. Suprafaţă la evaluarea momentului era în jur de 25-30 la sută de la gradul 1, 2, dar ştim că există o dinamică a evoluţiei plăgilor arse”, a relatat chirurgul.

De asemenea, Beuran a mai explicat că imediat după ce s-a terminat actul operator şi tot inventarul de gesturi medicale, a informat personal despre producerea incidentului pe managerul spitalului, directorul medical, medicul coordonator al blocului operator şi familia pacientei.

”Nu s-a căutat să se muşamalizeze nimic, este un eveniment nedorit, neplăcut, dar în care medicul nu a fost implicat cu nimic pentru că arsura nu este unde a lucrat el cu electrocauterul, arsura este în spaţiul în care sunt firele de la placa neutră sau cine poate şti foarte bine, este ancheta care se va face, ancheta tehnică, care să verifice aparatul şi modalitatea în care s-a făcut tot acest aranjament al echipamentului de electrochirurgie, pe care nu îl face medicul”, a explicat Beuran.

Mircea Beuran a afirmat că pacienta se află în acest moment în Terapia Intensivă de la marii arşi.

”O îngrijim împreună cu echipa de la Arşi pentru că aici primeşte îngrijirile complexe şi maximale pe care le poate face acest serviciu, împreună cu Terapia Intensivă şi îngrijirile chirurgicale pe care le facem noi”, a precizat Beuran.


Follow us on Google News