Bloomberg. La ritmul actual de vaccinare, viața va reveni la normal în 7 ani. România va atinge imunitatea de turmă în 2,6 ani

06 Feb 2021 | scris de Monica Pavelescu

O analiză Bloomberg arată că, în ritmul actual de vaccinare, România ar atinge ținta de 75% din populație imunizată peste 2,6 ani.

Bloomberg. La ritmul actual de vaccinare, viața va reveni la normal în 7 ani. România va atinge imunitatea de turmă în 2,6 ani

Potrivit sursei citate, ar putea dura până la șapte ani până când 70-85% din populația planetei ar fi imunizată, pentru ca pandemia să ia sfârșit, iar viața să revină la normal.

Unele țări fac progrese mult mai rapide ca altele, însă, la nivel mondial, statisticile indicând faptul că vaccinul a fost administrat până acum la doar 120 de milioane de persoane.

Israelul este țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume și se îndreaptă spre o acoperire de 75% în doar două luni.

Statele Unite vor vaccina 75% din populație până la finalul anului 2021 dacă mențin rata actuală, de 1,3 milioane de doze administrate zilnic.

Totuși, decalajul este vizibil între țările bogate și cele sărace, care încă mai așteaptă accesul la vaccin.

Termenul de șapte ani este estimat de Bloomberg ținând cont de rata de vaccinare actuală, dar el va scădea o dată cu creșterea numărului de doze produse și cu apariția mai multor vaccinuri pe piață.

De exemplu, la rata actuală Canada are nevoie de 10 ani pentru a-și imuniza populația, iar China de 7 ani pentru a vaccina 75% din populația sa de 1,4 miliarde de oameni.

Până acum, peste 8,5 miliarde de doze de vaccin au fost contractate de țări prin intermediul a peste 100 de acorduri, însă doar o treime din țări au înmceput campaniile de vaccinare.

Specialiștii spun că, într-o comunitate, imunitatea de turmă poate fi atinsă pe măsură ce o mare parte din populație se imunizează. Procentul ar putea fi cuprins între 60% și 90%, mai spun epidemiologii.


CLICK - Follow us on Google News