Papa Francisc: Nu mi-e dor de Argentina. Mă văd murind la Roma

28 Feb 2021 | scris de Ioana Tomozei

Papa Francisc își vede sfârșitul la Roma, încă Suveran Pontif, fără să se fi întors să trăiască în Argentina natală, potrivit unui interviu transcris într-o carte intitulată "Sănătatea papilor" din care au fost publicate sâmbătă fragmente în cotidianul argentinian La Nacion.

Papa Francisc: Nu mi-e dor de Argentina. Mă văd murind la Roma

În interviul acordat jurnalistului şi medicului argentinian Nelson Castro la Vatican în februarie 2019, Papa spune că se gândeşte la moarte, dar nu se teme de ea.

Potrivit autorului cărţii intitulate "Sănătatea papilor. Medic, complot şi credinţă. De la Leon XIII la Francisc", care va fi lansată luni în Argentina, "este prima dată când un papă vorbeşte despre sănătatea sa cu transparenţa cu care a făcut-o Francisc".

Întrebat cum îşi vede propriul sfârşit, Francisc, în vârstă de 84 de ani, răspunde: "Voi fi papă, în exerciţiul funcţiunii sau emerit. Şi la Roma. Nu mă voi întoarce în Argentina".

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires mai spune că nu îi lipseşte Argentina: "Nu, nu mi-e dor de ea. Am trăit acolo 76 de ani. Ceea ce mă doare sunt problemele sale", amintind de criza economică care zguduie ţara sud-americană.

Originar dintr-o ţară care are cel mai mare număr de psihologi şi psihanalişti pe locuitor, suveranul pontif povesteşte, de asemenea, că a consultat un psihiatru în perioada dictaturii (1976-1983).

Era atunci provincial al iezuiţilor din Argentina şi a trebuit să ajute "oamenii în clandestinitate pentru a-i scoate din ţară ca să le salveze viaţa".

"Timp de şase luni, am fost să o consult o dată pe săptămână. M-a ajutat să mă situez în raport cu modul de a-mi gestiona fricile din acea perioadă.

Imaginaţi-vă cum a fost să transport o persoană ascunsă într-o maşină - abia ascunsă sub o pătură - şi să trec de trei puncte de control militar în zona Campo de May, cea mai mare cazarmă din ţară. Tensiunea pe care mi-a provocat-o a fost enormă", mărturiseşte Suveranul Pontif.


CLICK - Follow us on Google News