O femeie cu dizabilități, în arest la domiciliu, acuzată în Grecia, deși n-a părăsit niciodată țara

21 Iul 2020 | scris de Ioana Tomozei

Nu a ieşit niciodată din ţară şi nu a făcut vreodată ceva ilegal, dar a fost arestată la domiciliu pentru infracţiuni de jaf, spălare de bani şi crimă organizată pe care le-ar fi comis în Grecia. Autoritățile elene îi cer chiar extrădarea...

O femeie cu dizabilități, în arest la domiciliu, acuzată în Grecia, deși n-a părăsit niciodată țara

”Ne-am trezit la ușă, dimineața, cu 3-4 domni de la Capitală. Avem mandat de arestare din Grecia emis pe numele fiicei dumneavoastră”, povestește Ioana Simion, mama fetei.

Aşa şi-a început ziua o familie din Sectorul 3 al Capitalei. Fiica era căutată de poliţiştii greci, având un cazier ce-o făcea eligibilă pentru un rol principal în filmele cu gangsteri.

Doar că după uşă nu era vreun temut infractor, ci o femeie cu handicap psihic şi motor.

”Vă dați seama că mi s-au înmuiat picioarele, fata mea fiind suferindă de când am născut-o, cu o întârziere psihico-motorie. Nu a fost ieșită niciodată, nu a fost niciodată în Grecia”, mai spune mama fetei.

Cu toate acestea, mandatul de arestare trebuia pus în aplicare. Judecătorii au decis arestul la domiciliu, în ciuda dovezilor că femeia era în România atunci când au fost comise faptele.

”Fata mea are aici internări de la neuropsihiatrie. Are în perioada aia, 2012, când spun ei, are RMN-uri care sunt făcute aici. Alții au săvârșit și stau bine mersi în libertate și ea, fiind nevinovată, să facă pușcărie?”, declară mama fetei.

Întreaga situaţie are însă o explicaţie simplă, pierdută însă în elemente birocratice de jurisprudență. În 2012, femeia şi-a pierdut buletinul, iar datele acesteia au ajuns pe mâinile infractorilor.

Surse din Poliția Română spun că ofițerii greci nu au verificat datele pe care le-au primit de la adevărații suspecți. Au trimis mandatul de arestare în România, asta deși puteau cere înainte ajutorul polițiștilor de la noi pentru confirmarea identității.

Femeia trebuie acum să strângă documente care să îi demonstreze nevinovăţia.

”Trebuie să facă dovada faptului că buletinul a fost declarat furat, că ea nu a părăsit teritoriul României. Trebuie să dovedească faptul că nu este persoana respectivă. Judecătorul poate dispune judecarea cererii de extrădare fără măsură preventivă”, expune problema avocatul Cristian Ene.

La finalul acestei luni, femeia va ajunge din nou în faţa judecătorilor, iar instanţa ar putea să o extrădeze sau să ceară lămuriri grecilor.


CLICK - Follow us on Google News