Generalul DGIA, cu vilă la Corbeanca: Costumul de schi al lui Iohannis, cumpărat din fondurile operative ale serviciilor secrete

22 Apr 2021 | scris de Cristina Romanescu

O informație ”scăpată” din interiorul anchetei efectuate în cazul generalului DIA care a delapidat bani din fondul de război are darul să bulverseze opinia publică: serviciul secret al armatei obișnuiește să ofere cadouri politicienilor, la loc de cinste fiind președintele Klaus Iohannis.

Generalul DGIA, cu vilă la Corbeanca: Costumul de schi al lui Iohannis, cumpărat din fondurile operative ale serviciilor secrete

De altfel acest obicei pare a fi o cutumă a serviciilor față de conducătorul statului, și dacă s-a scris că familia Ceaușescu primea cadouri consistente din partea Securității, în special de la DIE, prin generalul lor de casă Ion Mihai Pacepa, istoria dă semne că se repetă.

Informațiile pe această temră provin din ancheta procurorilor militari în cazul generalului Iulian Gherghe, devenit celebru după ce s-a aflat că a devalizat fondul de război al armatei pentru a-și cumpăra vilă la Corbeanca, au fost făcute publice de jurnalistul Silviu Sergiu, pe blogul său.

”Generalul Iulian Gherghe, fost locțiitor al directorului DGIA, gen. Marian Hăpău, a făcut declarații în fața procurorilor militari de la Curtea Militară de Apel care-l incriminează pe șeful său în dosarul delapădării celor 180.000 de dolari din fondurile operative ale serviciului secret al Armatei, în care Gherghe a fost arestat, mi-au declarat surse apropiate anchetei” scrie Silviu Sergiu pe blogul propriu.

Potrivit surselor, Gherghe a precizat: ”În momentul în care am fost adus la Direcția de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM) și apoi la Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), ambele conduse de gen. Marian Hăpău, am găsit acest mod de lucru legat de fondurile operative. Nu l-am creat eu”.

Generalul Gherghe a spus că din fondurile operative nu a fost sustrasă doar suma de 180.000 de dolari, pentru care a fost pus sub acuzare, ci, de-a lungul timpului, au fost și alte sume de bani destul de consistente.

Gen. Gherghe a precizat că gen. Hăpău și Ilieana Chiriță, contabila DCiSM și apoi DGIA, erau gestionarii direcți ai acestor fonduri, fiind cheltuite sume importante de bani pe activități contrainformative fictive.

Gen. Gherghe a acuzat faptul că gen. Hăpău și Ileana Chiriță au mințit în momentul în care au precizat că și-au făcut surse de informații, atât din cetățeni români, cât și din cetățeni străini, atât în România, cât și în străinătate.

Aceste presupuse surse false de informații, le-a spus gen. Gherghe procurorilor militari, ”primeau” recompense fictive în mod continuu.

În context este important de precizat că doar apropiații gen. Hăpău, puțini la număr, aveau dreptul să gestioneze fondurile operative.

În declarația dată procurorilor, gen. Gherghe a dat și exemple de astfel de surse fictive de informații și a explicat care era mecanismul sustrageriii fondurilor operative.

Existau și surse de informații reale, care erau recompensate, însă sumele care erau trecute în evidențele contabile erau mult mai mari decât cele primite în realitate, aceasta fiind o altă modalitate de sifonare a fondurilor operative.

Din aceste fonduri, a spus gen. Gherghe, se cumpărau și cadouri pentru diverse persoane, inclusiv politicieni. El a dat ca exemplu un costum de schi negru-roșu, cu care Klaus Iohannis a fost filmat pe pârtia de schi în această iarnă, respectiv pe 30 ianuarie.

Gen. Gherghe a spus că nu este adevărat ce a susținut gen. Hăpău cum că subalternii săi au delapidat banii, pentru că nu putea verifica situația fondurilor operative decât o dată pe an.

Gen. Gherghe le-a spus procurorilor că gen. Hăpău, în calitatea sa de șef DCiSM și apoi DGIA, putea ordona o astfel de verificare oricând era necesar.

Procurorii militari l-au audiat și pe gen. Marian Hăpău, care a negat acuzațiile pe care i le-a adus gen. Gherghe. Săptămâna aceasta este așteptată la audieri și Ileana Chiriță, fosta contabilă DCiSM/DGIA și persoană de încredere a gen. Hăpău”, mai scrie Silviu Sergiu. 


CLICK - Follow us on Google News