3dots.ro

O fi menționat Florin Cîțu pățania din State în formularul ORNISS, pentru acces la documente clasificate?

O fi menționat Florin Cîțu pățania din State în formularul ORNISS, pentru acces la documente clasificate?

În virtutea funcției publice pe care a ocupat-o, ministru de Finanțe, premierul Florin Cîțu a fost obligat de lege să completeze formularul ORNISS privind accesul la documente clasificate.

În sumedenia de informații pe care trebuie să le furnizeze persoana care trebuie să fie avizată pentru a accesa documente secrete, există în formular și următoarele întrebări:

”Ați fost vreodată reținut, arestat preventiv, anchetat, pus sub acuzare, judecat, condamnat (inclusiv amendă penală sau interzicerea unor drepturi), eliberat pe cauțiune, eliberat condiționat?

Ați fost vreodată anchetat administrativ, sancționat administrativ, amendat de către poliție sau autorități civile (nu se menționează amenzile pentru abateri minore, cum sunt cele pentru parcare, dar se menționează cele pentru fapte grave, precum conducerea sub influență alcoolului sau tulburarea ordinii publice)?”.

 

E de remarcat faptul că din perspectiva certificatului ORNISS, conducerea sub influența alcoolului e trecută la fapte grave!

Dilema care se naște în urma evidențierii acestor aspecte este dacă premierul a răspuns afirmativ atunci când a completat documentul respectiv și în cazul în care a făcut-o, ce rost mai au acestea dacă nu s-a ținut cont de ele în momentul avizării sale.

O altă întrebare se naște în legătură cu informarea președintelui Klaus Iohannis în legătură cu mențiunile pe care ar fi trebuit să le facă Florin Cîțu în formularul ORNISS completat atunci când a fost nominalizat ca ministru de Finanțe.

Dar, de ajuns cu atâtea întrebări, legile în România sunt doar pentru fraieri, nu?

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs