Adio, Vio! Ce urmează după căderea Guvernului Dăncilă: trei variante pentru președinte și una la Ponta

Autor:

Moţiunea de cenzură a Opoziţiei a trecut, cu 238 de voturi favorabile, 5 peste limita majorităţi necesarei. Trei parlamentari PSD au votat alături de Opoziţie.

PSD pierde Puterea după 7 ani şi jumătate de guvernare, cu o scurtă pauză – Cabinetul Cioloş. Premierul Viorica Dăncilă s-a răfuit, în plen, cu Călin Popescu Tăriceanu şi cu Victor Ponta. Liderii ALDE şi ProRomânia au ironizat-o pe Dăncilă. Propunerea PNL pentru funcţia de premier este Ludovic Orban. 

Guvernul Dăncilă va mai rămâne la Palatul Victoria, ca interimar, până la instalarea unui nou guvern.

Cheia evoluției scenei politice se află la  preşedintele Klaus Iohannis, care va chema zilele viitoare partidele la Cotroceni.

Şeful statului are trei opțiuni, în funcție de dezideratul politic pe care îl urmărește.

1. Fie desemneză rapid un premier – foarte probabil Ludovic Orban – care să strângă o majoritate parlamentară. În acest scenariu, săptămâna viitoare, exact la startul campaniei electorale, vom avea un nou Guvern.

2. Fie Klaus Iohannis trage de timp şi aşteaptă să treacă alegerile prezidenţiale. În acest caz, Viorica Dăncilă va rămâne la Palatul Victoria până la începutul lunii decembrie, timp în care va avea atribuţii strict administrative.

3. Fie declanșarea unor alegeri anticipate. Pentru a se îndeplini această opțiune este nevoie preşedintel prezinte două variante de premier care să fie respinse de Parlament – scenariu puţin probabil, în contextul în care aleşii nu vor să renunţe la un an de mandat. La mijloc ar fi în primul rând o miză financiară: fiecare senator sau deputat care ar renunţa acum la mandat ar pierde în jur de 50.000 de euro – leafă, diurnă şi alte cheltuieli.

Pe de altă parte, odată cu căderea guvernului pe care îl conduce, Viorica Dăncilă poate pierde și partidul, cel care a putea profita de o eventuală degringoladă în PSD putând fi Victor Ponta, care și-ar putea recâștiga influența în rândurile social-democraților și sub conducerea căruia s-ar putea coagula o coaliție PSD-PRO România, ALDE, UDMR, care să asigure o nouă majoritate parlamentară care să propună un premier.

Leave a Comment