Kelemen Hunor: Coca Cola are un profit foarte mic în România, comparativ cu alte țări. Optimizarea financiară scoate banii din țară

Kelemen Hunor, președintele UDMR, declară că așa-numita ”taxă de solidaritate” pe cifra de afaceri a companiilor mari este necesară pentru că unele firme nu plătesc profit, scoțându-l din țară sub formă de optimizarea fiscală. El a dat ca exemplu reprezentanța din România a Coca Cola.

”Coca Cola are un profit foarte mic, la o cifră de afaceri mare. În altă țară similară, Coca Cola are un profit mult mai mare, la o cifră de afaceri similară.

În România, anumite companii merg pe optimizarea financiară, e un nume foarte frumos, dar se poate spune altfel – se scot banii din țară se facturează alte servicii și se înregistrează profitul în altă parte”, a spus liderul UDMR la Digi24.

Liderul UDMR a criticat și Fiscul, declarând că agenții fiscali nu controlează marile companii 

”Cei de la ANAF merg după companii mici și lasă în pace firmele cu cifră de afaceri mare și profit mic sau deloc. La aceste companii nu se uită. Eu o să spun lucrurilor pe nume.

Dacă statul nu e în stare să adune TVA și alte taxe, înseamnă că nu e un stat puternic. Un stat puternic are reguli respectate de toți. Noi suntem interesați să avem un stat puternic”.

Kelemen Hunor a spus că PNL nu e de acord cu taxa propusă de UDMR și susținută de PSD, adăugând că discuțiile vor continua și în 2022. ”Nu trebuie să ne ambalăm, dar trebuie să discutăm. Să încercăm să aducem niște bani la buget”, a mai spus liderul UDMR.

El a spus că taxa ar urma să intre în vigoare la minimum 6 luni după eventuala adoptare și ar aduce la buget ”4-5 miliarde de lei pe an”.

În replică, Coca-Cola HBC România afirmă, într-un comunicat de presă, că a raportat anul trecut un profit net de 335,75 milioane lei. La o cifră de afaceri de 2,43 miliarde lei, raportată anul trecut, marja de profit a Cola-Cola România se ridică la 13,8%, conform calculelor Economedia, pe baza datelor de la Registrul Comerțului.

De altfel, reprezentanții Coca-Cola au transmis, recent, într-un drept la replică transmis ZF, că marja de profit a grupului Coca-Cola HBC, îmbuteliatorul pentru 29 de ţări al produselor gigantului american Coca-Cola, este de numai 6,7%, deci mai mică decât cea a entităţii din România