3dots.ro

Administrația Prezidențială: ”De când a depus jurământul, Klaus Iohannis nu a avut concediu de odihnă, în sensul definit de legislația muncii”

Administrația Prezidențială: ”De când a depus jurământul, Klaus Iohannis nu a avut concediu de odihnă, în sensul definit de legislația muncii”

Declarat ”pierdut” printr-o sesizare făcută la o secție de Poliție din București, președintele României, Klaus Iohannis, va oferi românilor, astăzi, prima apariție în public după mai bine de o lună, forțat de o întâlnire cu premierul vietnamez și cu primirea scrisorilor de acreditare ale mai multor ambasadori la București.

Ultimul eveniment din agenda prezidențială data din 18 decembrie 2023. Ce-a făcut președintele în tot acest timp?

Ce-a făcut președintele în ultima lună de zile?

În perioada 18 decembrie 2023 – 22 ianuarie 2024 când agenda publică nu l-a solicitat, Iohannis a semnat zeci de decrete, a transmis mesaje, a contestat două legi la CCR și a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski.

Agenda prezidențială arată numeroase deplasări în străinătate de-a lungul mandatului, unele presărate cu momente de relaxare, precum vizita la piramidele din Egipt sau safariul din recentul turneul african, dar, în același timp, agenda arată că Klaus Iohannis a avut activități și în zilele în care restul românilor erau liberi legal.

Pentru doar a doua oară în mandatele sale, Iohannis nu a mai depus flori în memoria victimelor Revoluției pe 21 decembrie, neavând nimic în program de pe 18 decembrie. Și-a trimis, în schimb, consilierii.

Cotroceni: Președintele României se află în permanență în exercitarea mandatului

Libertatea a avut curiozitatea de-a întreba, vineri, 19 ianuarie, Administrația Prezidențială dacă președintele s-a aflat în concediu în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024 sau dacă a fost prezent la vreun eveniment legat de Revoluție.

Răspunsul Cotroceniului a venit rapid, în aceeași zi. Potrivit acestuia, ”având în vedere obligațiile și atribuțiile sale constituționale, președintele României se află în permanență în exercitarea mandatului.

Astfel, începând de la depunerea jurământului în funcție, președintele Klaus Iohannis nu s-a aflat în concediu de odihnă, în sensul noțiunii definite de legislația muncii.

Precizăm că președintele României nu a încetat, pe parcursul întregului mandat, să își exercite atribuțiile constituționale, dovada în acest sens fiind decretele semnate și publicate în Monitorul Oficial al României, precum și alte acțiuni derivate din prerogativele pe care le deține”.

Într-adevăr, statutul președintelui nu este inclus în legislația muncii, alături de alte categorii de demnitari: premier, miniștri etc. Practic, președintele nu ar avea către cine și cum să-și depună cerere de concediu, pentru că acesta nu își exercită funcția în cadrul unui program normal de 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, ci în permanență.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs