Politică și delicatesuri. Ce urmează după demiterea Guvernului Ludovic Orban

05 Feb 2020 | scris de Monica Pavelescu

Moţiunea de cenzură depusă de PSD a trecut miercuri cu 261 de voturi și astfel Guvernul Orban a fost demis după trei luni la Palatul Victoria, fiind deschisă calea spre mult discutae alegeri anticipate.

Politică și delicatesuri. Ce urmează după demiterea Guvernului Ludovic Orban

Președintele Klaus Iohannis va demara o serie de consultări cu partidele politice în vederea desemnării unui noi premier. Consultările vor fi doar de formă pentru că e clar că Iohannis îl va desemna premier tot pe Ludovic Orban, de două ori, forțând noua majoritate formată în Parlament să îl respingă și să fie declanșată procedura alegerilor anticipate.

”Într-o şedinţă restrânsă, Iohannis ne-a spus clar: «Ludovic Orban va fi premier, premier interimar şi apoi iar premier plin». Acum suntem la faza de interimar, pentru a declnşa alegeri anticipate”, susţin surse din conducerea PNL.

Liberalii mizează pe faptul că PSD nu are cum să voteze un nou Cabinet Orban, pentru că s-ar discredita, acordându-i încrederea aceluiași premier pe care tocmai l-au demis. De altfel, chiar liberalii s-ar putea să se opună prin vot noului Executiv, tocmai pentru a declanșa alegerile anticipate, despre care speră să le aducă majoritatea parlamentară.

Pe de altă S-ar putea ca președintele Iohannis să propună un alt premier din partea PNL, care de aceastDeşi preşedintele va desemna un premier de la PNL, liberalii nu-l vor vota, pentru scopul declarat e să ajungă la anticipate, pentru a avea o majoritate solidă în Legislativ.

Aşadar, primul Guvern Orban de după moţiune va pica. Ar mai rămâne un singur pas până la anticipate: încă o propunere de premier să fie respinsă în Parlament în decurs de 60 de zile.

De aici mai departe planul lui Iohannis nu mai are elemente care să-i ofere certitudini, pentru că PSD, alături de o coaliție formată din Pro România, ALDE și UDMR, ar putea bloca dizolvarea Parlamentului, împingând acest proces până după alegerile locale.

PSD s-ar putea să nu mai fie extrem de cooperant la respingerea celei de-a doua desemnare ca premier a lui Ludovic Orban, pentru că ar însemna să-și dorească la fel de mult alegerile anticipate precum liberalii, ori căderea lor în sondaje nu le-ar oferi prea mult optimism în privința obținerii voturilor românilor.

Surse din conducerea PSD au declarat că liderii au demarat negocieri pentru a reuși strângerea unei majorități parlamentare care să susțină instalarea celui de-al doilea Guvern Orban.

În acest moment, PSD şi ProRomânia adună 226 de voturi, deci mai au nevoie de 7 parlamentari pentru a instala un guvern, surse politice afirmând că cele două partide ar putea colabora și la nivel local, nu doar în Parlament.

În parteneriatul PSD-ProRomânia ar putea fi cooptat şi ALDE, în condiţiile în care parlamentarii acestui partid insistă să-şi ducă mandatul până la capăt, pentru că alegerile anticipate i-ar lăsa în afara Parlamentului.

Astfel, PSD, ALDE şi ProRomânia ar putea colabora pentru a învesti Guvernul Orban, la a doua propunere a președintelui Iohannis, pentru a evita alegerile anticipate. În acestă situaţie, liberlaii ar fi marii pierzători: n-ar avea nici primari aleşi în două tururi, pentru a îngropa PSD pe plan local, şi nici alegeri anticipate, pentru a profita de valul de simpatiei populară și a trimite PSD în opoziţie pentru viitorii patru ani.

Mai există un scenariu care să deblocheze criza politică: PNL şi PSD să ajungă la un consens, astfel încât alegerile anticipate să aibă loc concomitent cu alegerea primarilor într-un singur tur.

Social-democraţii ar reuşi astfel să-şi conserve o mare parte dintre primăriile pe care le deţine deja, în timp ce liberalii ar obţine o majoritate confortabilă, care le-ar oferi ocazia să deţină singuri în următorii patru ani.

Potrivit sondajelor, PNL depăşeşte 40% intenţie de vot, deci ar  mai avea nevoie doar de un partener mărunt – UDMR, PMP sau minorităţile naţşionale -  pentru a forma Guvernul. Acest scenariu ar izola total Alianţa USR-PLUS.

Practic, PSD ar rămâne cu primarii, PNL ar fi la guvernare, în timp ce USR ar rămâne izolat în Opoziţie şi cu un număr mic de primari, pentru că Alianţa condusă de Dan Barna şi Dacian Cioloş cu greu vor putea să spargă barajul PSD-PNL pe plan local.

Practic, România este într-o criză politică de amploare, iar jocurile politicianiste o vor duce cu siguranță cât se poate de rapid și într-una economică.


CLICK - Follow us on Google News