Alina Mungiu-Pippidi: Puterea și-a construit o pseudo-societate civilă, care apare numai când are nevoie de ea

Alina Mungiu – Pippidi afirmă că statul și serviciile secrete au construit o pseudo societate civilă pentru propriul uz, pe care o folosesc atunci când au nevoie de ea, după care dispare.

”Statul din România a subminat presa din greu prin infiltrarea de către servicii secrete și prin banii direcți pe care îi dă guvernul, prin care își cumpără sprijin. Și tot statul și serviciile au subminat complet societatea civilă (…)

De ce vocea ei nu contează? Răspunsul este că Puterea și-a construit o pseudo-societate civilă care apare numai cînd e nevoie de ea.

Altfel, dispare complet. Toți aia din timpul #Rezist au dispărut. ”Iașiul vă salută”, ”Rezist Sibiu”… unde mai sunt azi? Nu că nu îi știu eu, nu-i știe nimeni!

Deci ei nu făcuseră nimic înainte și n-au mai făcut nimic după aceea. Asta în sine este extraordinar de suspect. Au fost scoși din cutie și băgați la loc în cutie.

Sunt evident niște influenceri ascunși care au scos în stradă niște oameni de bune intenții. Lumea s-a dus acasă după aia și a așteptat să apară o organizare și organizarea n-a mai apărut.

Nu există o a doua țară în care să existe o pseudo-societate civilă fabricată de presă și de servicii secrete”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi la podcast-ul lui Ionuț Cristache.

Politologul mai susține că nu corupția e marea problemă a României, ci chiar statul de drept – un stat în care structurile de forță se confruntă unele cu altele.

”Mie mi se pare că stăm foarte prost la statul de drept. Deci noi am avut primul președinte al ANI, pe Horia Georgescu. Dl. Georgescu l-a anchetat pe Iohannis cînd era candidat la președinție, după care, la 3 luni după ce Iohannis a cîștigat, a fost arestat, trimis în judecată, ținut în arest preventiv o foarte lungă perioadă, nu pentru munca lui de la ANI, ci pentru ce făcuse la ANRP, cu tot grupul de acolo. După această poveste, dl Georgescu finalmente ajunge în judecată și la sfîrșit ÎCCJ spune că nu există fapta.

Faptul că DNA îl arestează pe șeful celeilalte agenții anticorupție, după ce întâi SRI îi dă informații să se ducă după Iohannis, să nu ajungă președinte.

Dacă iei per total chestiunea asta, suntem cam ca Rusia, adică suntem un stat în care se poate întîmpla orice, absolut orice, oricui”.