Efectul controalelor proiectelor PNDL: Un primar ALDE, prins că a plătit de zece ori prețul unor toalete, a trecut la PNL

02 Mar 2020 | scris de Anita Raicu

Inspectorii în construcţii şi Corpul de control al ministerului Dezvoltări a declanșat, din decembrie anul trecut, un amplu control în localitățile care s-au derulat proiecte prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL), fiind descoperite numeroase lucrări supraevaluate.

Efectul controalelor proiectelor PNDL: Un primar ALDE, prins că a plătit de zece ori prețul unor toalete, a trecut la PNL

Bunăoară, la modernizarea şcolii din comuna Urmeniș, din județul Bistrița-Năsăud, obiectele sanitare din toaleta şcolii au costat de zece ori mai mult decât ar fi trebuit.

Primarul localității, Dumitru Tomșa, chiar recunoaște acest aspect, atribuindu-l neatenției de la recepționarea lucrării. 

”La grupul sanitar era pus un lavoar normal, care costă 60 de lei şi era pus la plată 600 de lei. Am omis şi eu şi dirigintele de şantier, nu ne-am uitat ca lumea”, spune primarul.

Nu e singura neregulă întâlnită la Urmeniș, corpul de control a mai descoperit că același primarul a trimis la decontare facturi supraevaluate și pentru dispensarul din localitate, dar și pentru lucrările de canalizare.

”În judeţul Bistriţa, lucrări neefectuate… despre ce vorbim? Nu e o greşeală, nu s-a întâmplat să greşească o grindă, vorbim despre neefectuarea unei lucrări cerută a fi decontată. Nu, aici nu mai e doar o simplă greşeală. S-a terminat cu lucrările de mântuială, deci Ministerul Lucrărilor Publice nu va plăti decât lucrările efectuate conform proiectelor”, a declarat ministrul Dezvoltării, Primarul ALDE a fost criticat chiar de ministrul Dezvoltării, Ioan Ștefan, cel care a demarat controalele la proiectele PNDL.

Doar că, surpriză, probabil ca un rezultat direct al controalelor, : primarul Dumitru Tomșa și-a rezolvat problema de ”imagine” trecând de la ALDE la PNL, fiind chiar validat drept candidatul liberalilor la locale pentru primăria Urmeniș, anunțul fiind făcut pe pagina de Facebook a organizației județene a liberalilor.

Decizia admiterii candidaturii lui Dumitru Tomșa din partea PNL a fost luată duminică, 1 martie, în ședința de Consiliu Județean de Coordonare, care a avut drept principal scop al întâlnirii fiind cel al validării primelor candidaturi ale PNL la alegerile locale din iunie 2020. 


CLICK - Follow us on Google News