Proiect de lege PSD prin care copiii vor fi obligați să le plătească părinților pensie de întreținere la bătrânețe!

04 Iul 2019 | scris de Anita Raicu

Dacă vorba din popor spune că faci copii să aibă cine să-ți dea un pahar de apă la bătrânețe, parlamentarii români au considerat că e cazul să ridice ștacheta...

Proiect de lege PSD prin care copiii vor fi obligați să le plătească părinților pensie de întreținere la bătrânețe!

Un număr de 77 de deputați și senatori, marea majoritate de la PSD, vor să promulge o lege care îi obligă pe români să-și susțină financiar părinții aflați în nevoie. În cazul în care nu va putea fi stabilit de comun acord un acord între părinți și copii, judecătorii pot fixa o sumă de până la 20% din veniturile lunare ale copiilor.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților în data de 27 iunie, iar pe 1 iulie a fost prezentat în Biroul Permanent și înaintat la Senat.

Inițiatorii susțin în nota de fundamentare că noul Cod Civil prevede deja pensia de întreținere, dar că nu există norma legală specială care să oblige la întreținerea părinților, care ar putea fi obținută doar prin decizie judecătorească.

”Oare a avea grija unui bătrân cu pensie și diverse proprietăți este mai grea decât creșterea și educarea unui copil până la vârsta de 26 de ani, fără venituri și fără proprietăți, sau e vorba de o discriminare? Atunci de ce să privim diferit cele două perioade din viața unui om?

Prin prezenta propunere legislativă se urmărește tocmai corectarea acestei discriminări pe criterii de vârstă, instituind un raport echitabil și firesc între drepturile și obligațiile reciproce ale diferitelor generații din interiorul aceleiași familii”, se arată în nota de fundamentare.

Documentul susține că sursa înrăutățirii situației persoanelor vârstnice este migrația masivă din România spre state din vestul Europei.

Între semnatarii săi se află Marius Budăi – actualul ministru al muncii, Nicolae Bădălău – actualul ministru al economiei, predecesorul său, Dănuț Andrușcă, dar și Eugen Nicolicea sau Florin Iordache.

Articolul 7 din acest proiectul ”Legii recunoștinței între generații”, se numește ”obligațiile copiilor majori de a-și întreține părinții”.

În alineatul al doilea din acest articol este introdusă obligativitatea copiilor apți de muncă de a-și întreține ”părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material”.

”Dacă nu există un contract scris ori testament privind întreținerea părinților inapți de muncă sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea la rezolvare pe judecătorească fiind ultima soluție de urmat”

Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de către instanță, ”ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante”.

În circumstanțe excepționale, precum boli grave, handicap sever, mutilare sau alte dizabilități, copiii pot fi obligați de instanță să plătească o parte din tratamentele sau cheltuielile necesare pentru îngrijirea părinților.

”Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, îndreptățite, potrivit legii, nu poate depăși o cincime din venitul lunar al celui obligat, astfel încât să nu fie periclitată situația materială a celor obligați să contribuie la întreținerea părinților”, se mai arată în proiect.

Prevederile se aplică și în cazul bunicilor și străbunicilor, iar neîndeplinirea acestora se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

În cazul în care pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească nu este plătită vreme de două luni, copiii sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Ce spun inițiatorii
Nicolae Bădălău, ministru al Economiei, s-a declarat surprins după ce reporterii cotidianului Libertatea i-au spus că este semnatar al proiectului.

”Eu sunt semnatar al lui? Aaaa, atunci cauza este respectul față de părinți. Eu știu că românii își iubesc părinții”, a spus acesta.

Eugen Nicolicea adeclarat că legea este impusă de condițiile sociale din acest moment, în care foarte mulți bătrâni sunt abandonați de copii în grija statului.

”Dacă l-am semnat, ce părere să am? Foarte bună! Există foarte mulți bătrâni abandonați de copii și acești bătrâni au rămas în grija statului. Relația părinte-copil ar fi trebuit să fie fără să existe vreo intervenție legislativă, dar văzând că această relație, care ar trebui să fie firească, a început să slăbească, este necesară intervenția statului”, a spus Nicolicea.

 


CLICK - Follow us on Google News