Ungaria şi Polonia vor să verifice respectarea statului de drept în UE: Scopul este să nu fim luaţi de proşti

28 Sep 2020 | scris de Ioana Tomozei

Ungaria şi Polonia vor pune bazele unui institut comun pentru evaluarea respectării statului de drept în țările Uniunii Europene, ca răspuns la acuzaţiile de încălcare a statului de drept în cele două state, a anunţat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, relatează Reuters

Ungaria şi Polonia vor să verifice respectarea statului de drept în UE: Scopul este să nu fim luaţi de proşti

Momentul coincide cu discuțiile purtate la nivelul Comisiei Europene despre condiționarea alocării de fonduri europene de respectarea statului de drept.

În urma întâlnirii cu omologul său polonez Zbigniew Rau, Peter Szijjarto a declarat că raportul UE privind statul de drept, care va fi discutat în curând la Bruxelles, se anticipează a fi mai degrabă o declaraţie politică, decât o evaluare bine întemeiată.

”Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti”, a spus Szijjarto, adăugând că există ”destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box”.

Institutul va examina cum a fost respectat statul de drept în UE, pentru a evita aplicarea unor ”standarde duble” Poloniei şi Ungariei, a spus oficialul maghiar.

Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, la fel ca şi executivul aliatului său ungar Viktor Orban, este angrenat de mai mulţi ani într-o luptă cu UE din cauza acuzaţiilor de diminuare a standardelor democratice.

Deşi ambele state foste comuniste beneficiază de alocări generoase din fondurile UE, conducătorii lor sunt sub presiune pentru că sunt acuzați că au plasat tribunalele şi judecătorii, media şi mediul academic, ONG-urile şi grupurile care militează pentru drepturile omului sub control guvernamental direct.

La un summit UE din luna iulie, blocul comunitar s-a pus de acord ca viitorul buget multianual pentru perioada 2021-2027, în valoarea de 1.000 de miliarde de euro, şi accesul la fondul de relansare pentru pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, ar trebui să includă condiţii de respectare a statului de drept.

Totuşi, detaliile exacte nu au fost stabilite, iar Parlamentul European cere condiţii mai aspre decât cele convenite la summit, în timp ce Varşovia şi Budapesta ameninţă să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca orice propunere care le-ar afecta alocările de fonduri.

Zbigniew Rau a spus că noul institut va promova dezbaterea şi transparenţa în cadrul UE. "O dezbatere legală nu poate fi înlocuită de o dezbatere politică", a afirmat el.


CLICK - Follow us on Google News