Adevărata vedere nu ţine de ochi, ci de suflet, minte şi voinţă - Magdalena Iurescu, învingătoare la «Câștigă România!»

8 Dec 2018

Magda Iurescu, tânăra nevăzătoare din comuna Bilca, a reuşit să impresioneze prin cunoştinţele pe care le are, dar şi prin lecţia de viaţă pe care o oferă celor care se lasă descurajați de gr

În vârstă de 27 de ani, Magdalena Iurescu a devenit prima femeie şi cea mai tânără concurentă care a câştigat marele premiu al concursului de cultură generala difuzat de TVR 2, ”Câştigă România!“, după ce a câştigat nouă ediţii şi 14.400 de lei.

În plus, Magdalena are o poveste de viaţă impresionantă, fiind un exemplu de ambiţie, un tăvălug care a trecut peste orice obstacol întâmpinat — a absolvit două facultăţi, un master şi are un doctorat în gramatică. 

Magdalena s-a născut la Rădăuţi şi sistemului sanitar românesc i-a frânt viitorul, incubatorul în care fusese pusă afectându-i definitiv vederea. Lipsa vederii nu a împiedicat-o să fie o tânără normală, care iubeşte să înoate, să meargă pe bicicletă şi spune că dacă ar fi văzut, ar fi ales să devină arhitect. 

A terminat ca şefă de promoţie două facultăţi la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, cu specializarea engleză-română şi română-italiană. Masteratul l-a dat în comunicare, iar doctoratul în gramatica limbii române. Visul ei este să devină profesoară chiar la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Buzău, pe care l-a urmat.

”Filosofia mea de viaţă este că nu trebuie să le arăţi altora că ai probleme. Trebuie să te compoţi ca un om normal, cu defecte şi calităţi. Am venit la «Câştigă România!» pentru că iubesc acest concurs de cultură generală. Toţi m-au întrebat cum o să reuşesc să mă orientez pe hartă. E simplu. Am avut un profesor extraordinar la şcoala pentru nevăzători din Buzău, un pedagog bun care stătea alături de fiecare dintre noi şi ne explica pe harta în relief“, a explicat Magdalena motivul care a făcut-o să se înscrie la concursul de pe TVR2.

După ce l-a și câștigat, Magdalena rămâne o fire modestă: ”Nu m-am gândit câte ediţii voi câştiga, ci doar să răspund bine la întrebari. Nu îmi propun ţeluri mari, dar îmi place ca ceea ce fac să fac bine, cu răspundere“.

Magdalena este mereu o fire curioasă, de când a început să vorbească a pus întrebări.

Mama ei, Olimpia Iurescu, a povestit că primele cuvinte ale tinerei au fost: ”Tată, ce faci?“. Au urmat apoi sute de întrebări zilnic, pentru că îşi dorea să înţeleagă cum e lumea din jurul său. ”O ţineam de mânuţă, o purtam prin casă, îi puneam mâinile şi îi spuneam că ăsta este dulapul, asta este uşa. Uneori era epuizant, dar mama găseşte întotdeauna puterea să lupte pentru puiul ei“, spune mama tinerei.

Realizările Magdei sunt pentru Olimpia cea mai mare răsplată. Sunt dovada că adevărata ”vedere“ nu ţine de ochi, ci de suflet, minte şi voinţă.

”Încă de când eram mică, mama mi-a fost cel mai mare sprijin. Îmi citea şi mă învăţa poezii, iar de la 6 ani m-a învăţat tabla înmulţirii, chiar dacă încă nu mergeam la şcoală. Ea m-a susţinut şi în perioada facultăţii. Mergea cu mine, îmi citea cursurile şi bibliografia pentru examene, ca să le pot înregistra, mai ales că materiale de specialitate nu prea se găsesc la Asociaţia Nevăzătorilor. Cred că pentru dezvoltarea frumoasă a unui copil cea mai importantă este influenţa părinţilor“, spune, frumos, Magdalena Iurescu.
 

SHARE