Maghiarul care şi-a vopsit Dacia tricolor: «România trebuie respectată şi iubită pentru că este a noastră, a tuturor»

18 Dec 2018

O Dacia 1300 vopsită în culorile tricolorului a fost cea dintâi maşină care a traversat Podul Centenarului din Oradea, obiectiv inaugurat pe Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie. Autotum

”Am vopsit maşina în tricolor ca un omagiu adus Marii Uniri“, și-a explicat gestul Ervin Koszta, proprietarul mașinii, s-a născut și a copilărit la Petroșani, într-o familie mixtă, tatăl maghiar, mama româncă.

Au ajuns în Oradea în urmă cu două decenii, pentru că părinţii săi s-au îndrăgostit de acest oraş. Tot la Oradea şi-a întemeiat Ervin și propria familie, iar în urmă cu câteva zile soţia i-a dăruit doi gemeni, o fetiţă pe care s-au hotărât s-o boteze Ema şi un băieţel, Brian.

Gestul său a stârnit reacţii negative din partea unor naţionalişti, români şi maghiari, dar Ervin este bucuros că a putut contribui prin pasiunea sa la sărbătoarea Centenarului.

”Eu tot timpul am fost pentru bună înţelegere şi bună pace între oameni, indiferent de naţie. Eu sunt orădean şi cetăţean român. Ţara noastră, România, trebuie iubită şi respectată, pentru că e a noastră, a tuturor. (...)

Unul dintre prieteni mi-a sugerat să îi pun număr de înmatriculare 18-UNR, de la anul Unirii. Am fost la Serviciul de Înmatriculări, am aflat că era disponibil, am plătit taxa de 87 de lei pentru numărul preferenţial şi l-am luat”,  povestește Ervin pentru cotidianul Adevărul.

Ervin simte că locul lui e aici, în România, şi nu s-a gândit vreodată să părăsească ţara.

”Mi s-a propus de multe ori, dar am pus mereu în balanţă lucrurile. Pot câştiga în altă parte mai mult, dar nu cred că aş fi mai fericit ştiind că aici am rădăcinile. Tot timpul mi-ar lipsi ceva din mine, care ar rămâne aici“.

”În Dacia ne-am născut cu toţii“, spune orădeanul, pasionat din copilărie de maşina naţională, având şase exemplare în garaj: unul fabricat în 1989, unul produs în 1979, un altul cu motor Borgo franţuzesc din 1974, altul din 1981 - modelul cu patru faruri, un Break cu motor pe injecţie produs în 2000, plus unul din 1978.

Anul viitor vrea să pornească cu Dacia în Turul României. „La anul merg cu ea la Alba Iulia şi voi face turul ţării. Vreau o amintire cu ea în fiecare loc reprezentativ al ţării“, explică orădeanul.

SHARE