Poveste de dragoste la Auschwitz. S-a îndrăgostit de cel care i-a tatuat numărul de identificare pe brat

21 Oct 2018

Există speranță în umanitate, atât timp cât se poate demonstra că sentimentele se nasc chiar și în locurile în care se petrec cele mai mai întunecate momente din istorie...

Lela și Gita Sokolov au avut norocul să se numere printre puținii supraviețuitori ai Holocaustului. Istoria brutală a umanității a fost incripționată pe antebrațele lor, cu numărul de identificare, din cinci cifre, pe care toți deținuții din lagărul de concentrare de la Auschwitz îl primeau. Iar povestea lor de dragoste a emoționat și impresionat cititorii romanului ai cărui eroi principali sunt.

Ludwig «Lale» Sokolov a fost unul dintre nenumărații evrei ajunși la Auschwitz. A făcut parte din primul transport de persoane, care a ajuns în lagăr în 1942.

Naziștii n-au socotit că că e cazul să țină în evidențele lor nume, ci au decis, pentru a-i depersonaliza și mai mult, să le inscripționeze deținuților un număr cu care să fie identificați.

Lale Sokolov, deținutul cu numărul 32407, a primit însărcinarea de a tatua numărul de identificare celor proaspăt sosiți în lagărul de exterminare. A acceptat-o, pentru că refuzul îl putea costa viața.

La un moment dat, în lagărul nazist a ajuns Gisela ”Gita” Furman. Iar cel care a tatuat-o a fost Lale.

Trecân de momentul dureros al tatuajului, între cei doi deținuți s-a înfiripat o poveste de dragoste. Din poziția sa, cumva privilegiată, Lale a putut, prin intermediul gardienilor naziști, să-i trimită mesaje celei care-i cucerise inima, și să o ajute să supraviețuiască, oferindu-i mâncare și salvând-o de la camera de gazare. 

Cu puțin timp înainte de finalul războiului, Lale a fost mutat în alt lagăr, fiind despărțit de iubita lui. La terminarea conflagrației, s-a dus la Bratislava, să o caute. Fără nicio adresă a cutreierat străzile orașului până când, în cele din urmă, a întâlnit-o. Primele cuvinte rostite de Lale au fost cele ale unei cereri în căsătorie, pe care Gita a acceptat-o.

Au fugit de Europa și de coșmarul lagărului de concentrare în Australia, unde au deschis o afacere cu materiale textile, hotărând să nu mai vorbească nicidată despre suferința îndurată la Auschwitz. 

În 2003, după ce Gita a murit, Lale a vorbit pentru prima oară despre experiența traumatizantă de la Auschwitz, iar Gary, fiul său a căutat-o pe scriitoarea Heather Morris, pe care a convins-o că tatăl lui are o poveste extrem de interesantă. Din relatările lui Lale s-a născut «Tatuatorul», o carte devenită best-seller la nivel mondial și care urmează să aibă parte și de o ecranizare.

Lale Sokolov s-a stins din viață în 2006.

 

SHARE