Fiul unui maistru de corăbii din Galați, Red Ted e românul care a ajuns vicepremier al Australiei

9 Nov 2018

Un întreg cartier din capitala Australiei, Canberra, poartă numele românului Edward "Red Ted" Granville Theodore, fiul maistrului corăbier Vasile Teodorescu, din Galaţi, şi nepotul protopopului de Covurlui, Gheorghe Teodorescu.

Edward Granville Theodore,  căruia contemporanii i-au zis "Red Ted", a devenit o figură legendară a Australiei, la începutul secolului XX. Românul este considerat unul dintre fondatorii Australiei moderne, cariera lui politică şi administrativă fiind de-a dreptul strălucitoare. "Red Ted" a fost vicepremier al Australiei, postură din care a realizat lucruri remarcabile, pentru care posteritatea i-a recunoscut meritele.

Interesant este faptul că deşi se regăsește în cărțile de istorie de la Antipozi, "Red Ted" este practic necunoscut în România, cu toate că, potrivit dovezilor incontestabile, el este român la origine, lucru cu care, de altfel, s-a mândrit mereu. Există chiar informații confirmate că în perioada interbelică Edward Granville Theodore chiar a vizitat oraşul Galaţi, locul unde s-a născut tatăl său, pentru a-şi regăsi rădăcinile familiei.

Edward Granville Theodore s-a născut pe 29 decembrie 1884, în oraşul australian Adelaide, dintr-o familie mixtă, româno-irlandeză. Tatăl său, Vasile Teodorescu, era stabilit în Australia de circa patru ani, dar încă nu dobândise cetăţenia, iar mama lui, irlandeza Annie Tanner, era sosită de foarte puţin timp în noua ei ţară.

Potrivit datelor consemnate în biografia lui Edward Granville Theodore, coroborate cu datele din evidenţa Arhiepiscopiei "Dunării de Jos", Vasile Teodorescu era cel de-al treilea fiu al preotului  Gheorghe Teodorescu, protopoul Galaţilor din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Vasile Teodorescu era un foarte apreciat maistru în construcţia de corăbii şi, după un traseu care l-a dus în câţiva ani prin mai multe porturi ale lumii, a ales să emigreze în Australia, stabilindu-se în portul Adelaide.  Se pare că românul a făcut parte dintr-un val de emigranţi atras de mirajul aurului, despre care se zvonea că ar fi la tot pasul, însă nu există prea multe informaţii care să confirme această informație.

Biografia oficială a lui Edward Granville Theodore consemnează faptul că la 1882, Vasile Teodorescu s-a căsătorit cu o irlandeză, Annie Tanner, iar în 1886 şi-a schimbat numele Basil Theodore.

Al doilea din cei şase copii ai lui Basile a fost Edward Granville, care a primit prin naştere cetăţenia australiană, chiar dacă părinţii lui erau, în acel moment, imigranţi fără cetăţenie.

Deşi provenea dintr-o familie destul de săracă de emigranţi  Edward Granville Theodore a reuşit să aibă o carieră deosebită, fiind considerat în prezent unul dintre fondatorii Australiei moderne şi, după aprecierile unui adversar politic, "cea mai bună minte financiară din emisfera sudică".

În prima parte a vieţii a muncit din greu în minele de wolfram şi zinc. Firea lui directă, bătăioasă, îl face însă repede remarcat printre mineri, care-l aleg lider sindical, iar la doar 30 de ani ajunge preşedinte al Sindicatelor Unite din Queesland.

Intrând în Partidul Laburist, Edward Granville este ales, în 1919, prim-ministru al statului Queesland, avea doar 35 de ani, implicându-se curajos în reformele celui de-al doilea stat ca mărime din Australia, vreme de şase ani.

Câştigă un loc în Parlamentul Federal, în 1927, iar peste alţi doi ani devine vicepreşedinte al Partidului Laburist şi este desemnat trezorier federal şi vicepremier al Australiei.

A gestionat, în această calitate, criza de la începutul anilor 30, dar soluţiile sale n-au fost admise în totalitate, fapt regretat mai târziu, când specialiştii au recunoscut că aplicarea lor ar fi fost benefică pentru ţară.

A fost adeptul politicii fără doctrine, considerând că singurul scop al aleşilor unei comunităţi este să lupte pentru binele oamenilor simpli. De altfel, prin sistemul creat de Theodore, oamenii de rând au putut să devină proprietari de pământ şi de mine, iar muncitorii australieni au fost cel mai bine plătiţi din lume timp de zeci de ani.

Conform volumului "Ortodoxia Românească în Australia", publicat în anul 2007 de preotul profesor Dumitru Găină, preot misionar ortodox în "ţara cangurilor", Edward Granville Theodore ar fi venit în România în 1924 sau 1925, în vremea când era vicepremier în Queesland, la Galaţi, pentru a-şi căuta rudele.

S-a retras din politică în 1931, pe fondul neînţelegerii cu Parlamentul în privinţa reformelor, pe care politicienii le considerau ca prea curajoase şi prea de stânga, dedicându-se mediului afacerilor.

La moartea sa, în ziua de 9 februarie 1950, la Sydney, a avut parte de onoruri de stat.

Reformele administrative făcute de Red Ted l-au poziţionat ca unul dintre cei mai seamă politicieni ai Autraliei. În semn de mare apreciere, un cartier din capitala statului-continent, Canberra, poartă numele Theodore, la fel şi mai multe şcoli de din Galaţi, cu o poveste realmente fascinantă.

SHARE