3dots.ro

Povestea absolventul de Yale, broker pe Wall Street, care a ajuns să trăiască pe străzi în Los Angeles

Povestea absolventul de Yale, broker pe Wall Street, care a ajuns să trăiască pe străzi în Los Angeles

Los Angeles se confruntă cu o criză a oamenilor fără adăpost. CNN relatează povestea de viață a lui Shawn Pleasants a fost şef de promoţie în liceu, care a primit granturi de cercetare şi burse laYale,  a avut joburi pe Wall Street, o afacere proprie, şi totuşi a ajuns un om fără adăpost pe străzile din Koreatown, Los Angeles.

În vărstă de 52 de ani Pleasants este una dintre cele 60.000 de persoane care trăiesc pe străzile comitatului Los Angeles. Situaţia s-a înrăutăţit în ultimii ani, între 2018 şi 2019 numărul persoanelor fără adăpost crescând cu 12 la sută în comitat şi cu 16 la sută în oraş. În mahalalele din Los Angeles, corturile împânzesc cartiere întregi.

Militanţii pentru drepturile persoanelor fără adăpost a spus că percepţia publică vede campările suse de pericol, dar că de fapt aceşti oameni sunt ca toţi ceilalţi, cu singura deosebire că au suferit o cădere în urma unor probleme personale, a faptului că au fost evacuaţi din locuinţe pentru că nu şi-au mai permis chiria sau ratele la bancă.

Pleasants a crescut într-un orăşel din Texas, într-o familie iubitoare şi educată, mama fiind profesoară, tatăl având carieră în aviaţia militară, şi a fost mereu strălucit la şcoală.

De mic îi plăcea să  bricoleze, să desfacă lucruri şi să le refacă. A fost un copil minune, cânta la trombon şi a câştigat mai multe premii datorită implicârii sale în comunitate. În copilărie, el a depăşit o dizabilitate fizică fiind născut cu o anomalie de dezvoltare la un picior – a alergat însă la maratoane şi atins o condiţie fizică excelentă.

Ca student la Yale, a primit granturi de cercetare şi a câştigat mai multe burse care i-au acoperit taxele de studiu. După câteva joburi pe Wall Street, între care la Morgan Stanley, a plecat în California unde a înfiinţat o companie de fotografie şi producţie cinematografică.

A câştigat foarte mulți bani din contracte cu companii producătoare de filme pentru adulţi. Şi-a cumpărat o proprietate impresionantă în Los Angeles, dar neînţelegerile cu partenerii săi de afaceri au condus pierderea afacerii. Tot pe atunci, în urmă cu 10 ani, şi-a pierdut mama, care s-a îmbolnăvit de cancer, iar moartea ei l-a aruncat într-o stare emoţională şi fizică precară, într-un picaj depresiv din care nu şi-a mai putut reveni.

Acum trăieşte pe străzi, urăşte regulile prea stricte din adăposturi şi nu vrea să trăiască în vreunul, mai ales că are nevoie de mai mult spaţiu pentru lucrurile sale, dar şi de libertatea de a se mişca liber.

Drogurile sunt prezente în viața sa. A început să consume amfetamină încă dinainte de a ajunge pe stradă. Acum spune că o folosește pentru a rămâne treaz în timpul nopii, pentru a-și putea păzi lucrurile. 

Pleasants are telefon mobil şi laptop. Mobilul l-a primit gratuit, grație unui program din vremea preşedinţiei lui Obama. Îşi petrece mult timp la bibliotecă unde se menţine la curent cu toate evenimentele. Trăieşte din mesele gratis oferite la biserici şi cantine: îşi foloseşte inteligenţa pentru afla când sunt oferite, în ce circumstanţe şi care este regularitatea lor.

Fratele său spune despre Pleasants că trece prin perioade de episoade depresive extreme, dar are şi perioade complet opuse în care dovedeşte rezilienţă, putere şi energie, chiar speranţă. Familia a încercat în repetate rânduri să-l ajute, inclusiv prin opţiunea de a locui cu tatăl său în vârstă de 86 de ani în oraşul său natal San Antonio, Texas, dar a refuzat. 

”Nu am nicio intenţie să mai târăsc încă un membru al familei în asta. Cad în starea asta, apoi trebuie să găsesc o cale să ies din ea”, a motivat el refuzul de a primi ajutor.

Pleasants spune că deşi el este singurul responsabil de propriile alegeri, pe care și le asumă, nimeni n-ar trebui să creadă că n-ar putea să ajungă în aceeași situație. 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU