Actriță din România, în anii ’70: ‘M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!’
Talentată, plină de viaţă şi extrem de atrăgătoare, Vasilica Tastaman a marcat prin personalitatea ei istoria teatrului şi a filmului românesc – devenind una dintre cele mai apreciate actriţe, cu o viaţă tumultoasă la fel de plină şi în afara scenei.
Născută în Brăila, în 1933, Tastaman a rămas orfană la 14 ani, iar destinul părea să-i fi îndulcit soarta pregătindu-i un viitor lumea artei. “Prima doamnă care m-a cules dintr-o mână de copii de la şcoală a fost Nety Enciu.
Ea se ocupa de Conservatorul din Brăila, unde învăţai dans clasic, poezie… era acolo un profesor care studiase la Paris, Nicki Marratti, un grec de familie bună”, a povestit actriţa, care la 18 ani juca deja în Bucureşti, la Teatrul Giuleşti.
Una din cele mai savuroase povești despre Vasilica Tastaman – episodul în care Lucia Sturza-Bulandra îi găseşte o locuinţă în București, reprodus în cartea lui Dan-Silviu Boerescu, ”Vasilica Tastaman. Femeia Fatală a României”, a făcut deliciul bârfelor din lumea mondenă a vremii.
Se spune că proaspăt sosită în Bucureşti, Tastaman a fost remarcată de Lucia Sturza Bulandra, care a angajat-o la teatrul pe care îl conducea – Municipal. Într-una din zile, Bulandra a aflat că protejata sa este gata să renunțe la perspectivele ce i se deschideau în Capitală și să se întoarcă în Brăila natală, pentru a se reangaja la fabrica de textile de acolo, pentru că nu avea locuință.
”Doamna Bulandra, eu vreau să plec din Capitală pentru că m-am săturat… să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat, ca să am unde să dorm!”, se zvonea că ar fi răspuns, în mod voit, pentru a șoca, Tastaman atunci când Bulandra a chemat-o în biroul ei pentru a afla motivele ce-o îndemnau să plece din București.
Ulterior, într-un interviu, Vasilica Tastaman a vorbit despre această întâmplare, oferind o variantă diferită față de cea rămasă în folclor.
”Un an am dormit la Teatrul din Giuleşti pe patru scaune… şi aveam un reşou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine; în decor apărea câte o sofa şi maşiniştii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă ca să dorm pe ea. Am jucat şi pe Lipscani, în sala Rapsodia, şi a venit toată protipendada teatrului românesc, şi, bineînţeles, doamna Bulandra.
Şi-mi amintesc că, după spectacol, uşa cabinei mele s-a dat de perete, şi am auzit un glas puternic: «Unde-i aia mică?» Era doamna Bulandra, care mi-a pus o mână pe umăr, o mână zdravănă de prieten, şi mi-a spus: «Eşti actriţa mea». Şi a plecat.
La Teatrul Municipal (actualul Teatru ”L.S. Bulandra”) o vreme am dormit în cabina de la coafură. Când a aflat, doamna Bulandra m-a dus la primul secretar, şi, ajungând în faţa lui, a căzut în genunchi. Îmi amintesc că era îmbrăcată superb, cu o pălărie enormă. L-a întrebat dacă ştie cine sunt, şi, evident, el nu ştia. Atunci ea i-a spus: «e cea mai talentată actriţă a mea. Ultimul meu copil. N-are casă».
Eu m-am speriat. Am crezut că i s-a făcut rău şi am vrut să o ridic. Mi-a dat un cot şi mi-a şoptit să o las în pace. Am fost trimisă la procurorul general şi mi-a dat o garsonieră în Piaţa Romană, unde cineva se extinsese prea mult. Erau vremuri grele, dar doamna Bulandra era foarte dreaptă”, povestea Tastaman
Despre Vasilica Tastaman se spune că a avut o relație cu marele actor Gheorghe Dinică, unul dintre colegii lor, Dumitru Rucăreanu, își amintea: “Gigi Dinică era un bărbat foarte discret, care nu povestea mai nimic despre iubitele lui.
Eram odată împreună pe stradă, când îmi zice aşa, dintr-odată: “Ia stai, mă, sa-i iau un buchet de flori!”. Să înţeleg că a iubit-o? Da, dar acum foarte mulţi ani. Dar frumos, frumos, sentimente interioare şi nu gargară inutilă. Timpul călca peste noi”.
Nu s-au căsătorit, dar Tastaman a trecut tumultuos prin două relaţii oficiale.
Mai întâi a fost căsătorită cu fostul antrenor de fotbal Emeric Jenei, alături de care a avut un fiu, Călin Jenei.
O căsnicie zguduită, însă, de o nouă iubire: Dan Tufaru, actorul care era căsătorit cu Anda Călugăreanu – părinţii Ioanei Tufaru. La vremea respectivă, această relație a fost îndelung comentată de gura lumii, fiind vorba despre doi oameni căsătoriţi și, mai mult, Dan Tufaru fiind mai tânăr cu 11 ani decât Vasilica Tastaman.
“La Moscova s-au îndrăgostit incontrolabil”, povesteat Vladimir Găitan, un apropiat al celor doi, într-o emisiune TV. O iubire pentru care fiecare a renunţat la mariajul său, dar care nu a durat.
În 1981, Vasilica Tastaman s-a stabilit în Suedia, revenind în ţară abia 20 de ani mai târziu.
“În lumea în care am ajuns am văzut ce înseamnă libertatea, demnitatea, informaţia… Am muncit în România 40 de ani şi am o pensie. Am muncit în Suedia 6 ani, care după ce treci de 50 de ani înseamnă dublu. Am jucat teatru şi acolo, la Teatrul din Malmö şi am condus un club al românilor.”, a povestit ea despre experienţa din Suedia (sursa: Monica Patriciu – Portrete paralele).
În ţară, şi-a găsit și sfârşitul, în martie 2003, fiind răpusă de o boală mai veche. Decesul a fost surprinzător, la scurt timp după ce a fost internată la Spitalul Colentina – suspectându-se că a survenit ca urmare a efectelor unor medicamente cu care-și trata o hepatita C.