Amintirile nostalgice ale unui student grec din România anilor ’70: «Cei mai mulţi nu mai văzusem aşa frumuseţe»

Autor:

Data:

Un grec care a studiat la Cluj în urmă cu 40 de ani şi-a povestit amintirile într-o română aproape fără cusur Grecul îşi aminteşte cu plăcere frumuseţile Clujului şi ale României, dar nu uită nici frigul şi foametea din acei ani.

Makis Talamagas a studiat în România, la Cluj, în urmă cu 40 de ani. Își amintește cu plăcere și nostalgie de frumusețile României, dar nu uită nici frigul și nici foametea din acei ani.

Elenul a ținut să împărtășească amintirile despre viața trăită în anii studenției la Cluj, și a făcut-p într-o română aproape fără greșeală,  lucru remarcabil după atâta timp.

”La sfârşitul anilor '70 studiam la Cluj mulţi studenţi străini. Greci, arabi din Orientul Mijlociu, africani din Africa subsahariană, sud-americani, câţiva vietnamezi etc.

Clujul era un oraş foarte frumos – şi cred că înca mai este- cu clădiri frumoase din perioada imperială, cu multe pieţe mari, cu parcuri înecate în verde, cu râul Someş traversându-l, şi cu rezidenţi de cultură, toţi români şi maghiari.

Fiind în mijlocul Transilvaniei, pentru a ajunge la Cluj trebuia să traversezi munţi şi păduri de o frumuseţe sălbatică. Cei mai mulţi dintre noi nu am mai văzut aşa ceva pâna atunci. 

Pe de alta parte cele mai mari probleme pentru noi au fost lipsa de alimente şi frigul. -20 C { -30 C în 1979-80 }, era greu pentru oamenii din sud. Îmi amintesc că începea să ningă în noiembrie şi zăpada se topea în aprilie.

În orice caz, amintirile, bune şi rele, au fost puternice şi de aceea ne amintim de ele după 40 de ani”, a scris elenul pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Clujul.

Postarea a provocat nostalgie și altor străini care au studiat la Cluj.

”Da, am fost mulţi studenţi din toate ţările. Eu am stat la căminul 14  din Haşdeu. Am avut colegi, ca fraţii, români, arabi greci. A fost timpul cel mai bun şi mai frumos din viaţa mea. Vă doresc sănătate tuturor românilor”, a comentat postarea Kamal Ibrahem, şi el fost student la Cluj. 

Un alt grec care a studiat la Cluj, Ilias Kalokerinos, a comentat şi el. ”Primi compatrioţi au veni în primăvara lui 1975 . Am amintiri multe cu ei. Am terminat facultatea în 1977, nu cred că erai printre ei. Felicitări pentru postare.”

”Ce frumos am petrecut anii de studenţie la Cluj. Oraşul foarte frumos, oameni civilizaţi. Am început la Facultatea de Stomatologie între anii 1981-1987. Mi-e dor de Cluj şi de prietenii de acolo”, a scris Ahmed Talalini.

O româncă i-a mulţumit şi lui pentru mesajul frumos, iar medicul a replicat: ”Eu vă mulţumesc din inimă. Ţara voastră ne-a făcut medici adevăraţi, am mâncat pâinea voastră. Aţi fost părinţi adevăraţi, eu sunt mândru că am terminat Facultatea la Cluj. Vă pup pe toti clujenii.”

Lasă un comentariu