O altă mare gimnastă a României rupe tăcerea: Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ținut, totuși, pe picioare în lagărul lui Karoly!

07 Dec 2021 | scris de Cristina Romanescu

Fosta gimnastă Marilena Vlădărău-Perețeanu, care a făcut parte a lotului național între 1977 și 1981, a relatat o serie de episoade din perioada în care a fost pregătită de Bela Karolyi , antrenorul de atunci al echipei naționale.

O altă mare gimnastă a României rupe tăcerea: Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ținut, totuși, pe picioare în lagărul lui Karoly!

Metodele și abuzurile lui Bela Karolyi la lotul național de gimnastică au fost semnalate de-a lungul anilor de alte foste sportive, printre care Rodica Dunca, Emilia Eberle sau Ecaterina Szabo.

Marilena Vlădărău, în prezent antrenoare la CSȘ Triumf, a făcut o incursiune în timp, revenind la finalul anilor '70, când făcea parte din lotul național al României. care a cucerit argintul la sărituri în 1978, la Campionatul Mondial din Strasbourg, plus aurul la Mondialul din 1979 de la Fort Worth.

Rememorând Campionatul Mondial din SUA din 1979, desășurat la Fort Worth, care a adus primul titlu mondial pe echipe al României, Marilena Vlădărău a povestit cum antrenorul Bela Karolyi le ținea înfometate pe gimnaste, dar și despre abuzurile fizice la care le supunea pe sportive. 

Marilena Vlădărău: ”Dacă era după Karolyi, nu mâncam niciodată!” 
”Urma să parcurgem înainte un turneu lung prin Germania, Anglia și Mexic. Ne-a căzut cerul în cap.  Făceai realmente cursuri de anatomie pe noi, atât de slabe eram.

Cel puțin în Germania înfometarea a atins cote maxime. Hrana era aproape zero! La micul dejun, o feliuță de șuncă prin care te uitai și un pahar cu lapte, dacă-l apucai. Când bătea Bela cu palmele în masă că s-a terminat, trebuia să te ridici imediat și să pleci. 

Goleam noaptea tot ce prindeam prin bucătărie, ne luam porția de bătaie când ne prindeau, dar ne asumam riscul. Dacă era după Karoly, ar fi trebuit să nu mâncăm nimic, niciodată. Iar exercițiile nu mergeau fiindcă suntem grase, nu pentru că muream de foame.

Inventasem locuri dintre cele mai neobișnuite să ascundem mâncarea, precum vasul de la WC. Înveleam într-un plastic ciocolata, napolitanele sau te miri ce altceva, socotind că acolo nu le va găsi nimeni.

A funcționat rețeta o perioadă, până s-au prins de truc și, evident, a urmat o corecție extraordinară. Dar ce mai conta una în plus! 

Când am ajuns în SUA, arătam efectiv precum niște ființe subnutrite aduse din Somalia. Foarte bine pregătite sportiv, dar înfometate îngrozitor.

La festivitatea de premiere ne-am îngrozit că s-a luat invers premierea, de la locul trei spre primul, ne era teamă că nu mai prindem nimic la masă! Mental, eram cuplate numai la hrană!”, a povestit fosta gimnastă pentru PlaySport.

Marilena Vlădărău: ”Aveam sângele închegat pe degete, iar Bela mă tot lovea”
În continuare, Marilena Vlădărău a confirmat un episod realmente șocant, relatat de curând de către Geza Pozsar, coregraful lotului olimpic de gimnastică. În timpul unui antrenament, Bela Karolyi a bătut-o atât de rău încât aceasta s-a scăpat. În interiorul sălii.

”E adevărat. Probabil a fost un tablou marcant pentru ei, întipărit pe retină. După o oră de exercițiu repetat obsesiv la paralele, aveam degetele anchilozate și sângele închegat pe degete. Nu puteam nici să-mi scot palmierele, iar Bela mă tot lovea. Am cunoscut din plin măsurile lui de la picioare și de la mâini. 

Atunci, după antrenamentul acela groaznic de la aparat, m-a trimis să lucrez și la spaliere. «Cum? Că nici nu pot să mă țin!». Când am ieșit apoi din sală i-am tras o înjurătură, dar n-a auzit-o foarte bine”.

Alte practici din antrenamentele conduse de Karolyi

”La sărituri mă amenința că o încasez dacă nu țin picioarele lipite. Și a început chinul. La un salt mă lăsa în pace, la celălalt mă bătea de la saltea până la locul de plecare. Doar peste ceafă îmi trăgea!

Atunci chiar m-am uitat pe un ceas din sală. «Ia să vedem cât timp poate să mă caftească!». O oră necontenit a durat! 

La un moment dat am simțit cum începe să-mi curgă sângele pe șira spinării și am început să plâng. S-a răstit la mine: «Ieși afară, vaco!». Câte o săptămână ne băga în malaxor dacă-i picam cu tronc!”, a explicat pentru sursa citată. 

Marilena Vlădărău: Mi-a pus mâna pe sâni, pe fund: «Cine o să se uite la tine?»”
Un alt moment care a marcat-o vreme îndelungată pe fosta sportivă este cel care i-a provocat o lipsă de respect total față de sine.

”După ce mi-a tras o bătaie, mi-a spus că sunt o vacă grasă, m-a dus în fața oglinzii, mi-a pus mâna pe sâni, pe fund. «Uite cum arăți! Cine dracu’ o să se uite la tine? Niciun bărbat!».

Scena asta m-a dărâmat și m-a marcat în timp. M-a lovit direct în suflet, în minte. Nu înțelegeam de ce arăt rău, că abia dacă aveam 40 de kilograme. 

Mi-era frică să merg oriunde se aflau și bărbați. Mă simțeam inferioară. Am reînvățat însă în timp să mă iubesc, să mă înțeleg, să mă apreciez.

Înainte, procedam cu mine exact cum procedau antrenorii. Mă biciuiam singură la fel cum o făcea Bela. Mulțumesc însă lui Dumnezeu că m-a ținut, totuși, pe picioare în lagărul lui Karoly!”, spune Marilena Vlădărău.


CLICK - Follow us on Google News