Povestea uneia din cele mai frumoase imagini ale copilăriei și iernii în România

Doi copilași, de-ți vine să-i mănânci de drag – roșii în obrăjori, cu cușme cap, zbenguindu-se în zăpadă alături de doi căței cuprinși și ei de frenezia jocului – o imagine de o frumusețe aparte, care fură ochii și inima.

Imaginea a fost surprinsă în februarie 2012 de Marian Mocanu, un fotograf profesionist din București și de atunci, dar în special în preajma Sărbătorilor de iarnă, e una dintre modalitățile prin care oamenii își fac urări.

În acea zi, Marian Mocanu se afla la munte cu un prieten, tot fotograf, căutând să surprindă peisaje hibernale montane, mai ales că ninsese mult şi nămeţii de zăpadă erau foarte mari. În satul Peştera din judeţul Braşov au întâlnit o familie de ciobani, cu oile, și le-a venit ideea de a realiza un colaj de fotografii pe tema tradiției rurale la români, rămânându-le alături vreme de trei zile.

”La un moment dat, colegul meu filma în dreapta mea staulul de oi – erau şi ciobanii pe acolo. Eu, cu aparatul în mână, căutam cadre de fotografiat, când i-am văzut pe cei doi prunci venind către noi dinspre casă.

M-am aşezat în genunchi şi am început să fotografiez copiii care alergau împreună cu câinii pe deal. Erau îmbrăcaţi destul de sumar, afară fiind frig destul de tare. Noi eram înfofoliţi, cu mănuşi, cu cagulă de vânt… Ei, cu gâtul şi mâinile goale… “, povesteşte Marian Mocanu.

În 2014, Marian Mocanu a organizat o acţiune umanitară pentru copiii din Peştera. A strâns o dubă întreagă cu jucării, mâncare, haine, aparatură etc, pe care le-a dus în prag de sărbători.

”Zucchero, producătorul de la ”Visuri la cheie” cu care am lucrat o perioadă, ne-a ajutat cu o dubă şi cu doi oameni să transportăm totul până aproape de casa lor. De la şosea pâna la casa lor am pus totul într-o căruţă, am îmbrăcat un coleg în Moş Crăciun şi le-am făcut o surpriză plăcută“, a mărturisit fotograful, pentru cotidianul Adevărul.