Povestea miliardarului care renunțat la avere: «Am spus mereu că m-aș mulțumi cu niște brânză și un sandviș cu roșii»

24 Sep 2020 | scris de Monica Pavelescu

Chuck Feeney, unul dintre cei mai neobișnuiți și discreți miliardari ai planetei, co-fondator al unui imperiu financiar și comercial în Statele Unite, a reușit să-și cheltuiască averea de 8 miliarde de dolari, ajutându-i pe alții.

Povestea miliardarului care renunțat la avere: «Am spus mereu că m-aș mulțumi cu niște brânză și un sandviș cu roșii»

Spre deosebire de alți magnați, care nu s-au înduplecat să-și doneze averile înainte de a părăsi această lume, Chuck Feeney a vrut să vadă și să simtă că banii lui chiar au ajutat ca aceasta să fie una mai bună.

Cele 8 miliarde de dolari au finanțat timp de 39 de ani fundația întemeiată de Feeney sub deviza "Dăruiește cât trăiești",  cu scopul precis de a epuiza banii.

Ajuns la 89 de ani, copilul născut într-o familie modestă din America Marii Crize Economice, e mulțumit că banii lui n-au fost irosiți și că gestul său a inspirat și alți miliardari ca Bill Gates și Warren Buffett.

Chuck Feeney s-a născut în 1931 în comunitatea americano-irlandeză din New Jersey, iar părinții lui au muncit din greu pentru a le oferi copiilor lor siguranță și educație.

Chuck a fost primul din familia sa care a mers la facultate și nu oriunde, ci la Universitatea Cornell. Acolo și-a cunoscut viitorii parteneri de afaceri, dar și pe prietenii și colaboratorii care i-au rămas alături toată viața.

”Am început cu nimic și uite unde am ajuns. Îmi plăcea ceea ce făceam, mai ales oamenii cu care lucram, și mă gândeam mereu că nu am nevoie de încă un milion de dolari”, spune Chuck Feeney.

Dar, cum afacerile funcționau din plin, chiar și fără să aibă nevoie de ele, milioanele s-au adunat până când averea lui Chuck Feeney a ajuns să fie evaluată miliarde de dolari.

Pe măsură ce devenea tot mai bogat în mintea lui Feeney a prins rădăcini și ideea de a-i cheltui nu doar în beneficiul familiei sale, ci și pentru alții, mai ales că el se mulțumea cu surpinzător de puține lucruri.

”Întotdeauna am empatizat cu oamenii careau dus o viață grea, lumea este plină de oameni care nu au destul pentru a se hrăni. Am spus mereu că m-aș mulțumi cu niște brânză și un sandviș cu roșii. Orice sumă pe care oamenii o dau pentru o cauză bună, merită, câtă vreme este bine cheltuită”, spune Chuck Feeney.

Chuck Feeney nu a deținut personal o mașină sau o casă. Când călătorea cu avionul, lua bilet la clasa economică. În 1982, aproape toată averea controlată prin imperiul său finaciar a ajuns la fundația care-i va marca viața. Au început donațiile tot mai mari, dar secrete. Unul dintre beneficiari este universitatea Limerick din Irlanda strămoșilor lui Feeney.

”Mi-a explicat că, dacă vom dezvălui cine asigură finanțarea, banii nu vor mai veni. Era foarte ciudat să explici celor de la facultate de unde veneau banii. Eram implicat în traficul de droguri sau ceva de genul ăsta? Pentru că aceste clădiri magnifice parcă răsăreau din pământ.

Cu 10 ani în urmă, unul dintre vicepreședinții fundației spunea că "pentru a atinge termenul limită de a cheltui fondurile până la epuizare în 2016, trebuie să cheltuim un milion de dolari pe zi, 365 de zile pe an", declară Ed Walsh, rectorul Universității Limerick.

Fundația lui Chuck Feeney a avut de fapt nevoie de încă patru ani peste termenul fixat, pentru a duce misiunea până la capăt în 2020.

Pe 14 septembrie 2020, Feeney și-a finalizat misiunea începută acum 40 de ani și a semnat documentele prin care a încheiat activitatea fundației sale.

Cum s-au cheltuit cele 8 miliarde de dolari? Feeney a donat 3,7 miliarde de dolari pentru educație, aproape 1 miliard de dolari s-au dus către Universitatea Cornell, iar peste 870 de milioane de dolari au fost alocați acțiunilor pentru promovarea drepturilor omului și a schimbărilor sociale.


CLICK - Follow us on Google News