Acad. Bălăceanu-Stolnici: În perioada de mare strălucire a culturii, pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, oamenii se spălau doar în râu, când se duceau la picnic

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici este printre cei din urmă aristocrați ai vremurilor noastre, lângă care până și aerul din jur pare să fie împregnat de boierie adevărată.

Este om de știință, medic neurolog, pionier în domeniul neurociberneticii și profesor de neuropsihologie și anatomie a sistemului nervos.

A împlinit 99 de ani pe 6 iulie, dar nu are de gând să se pensioneze. Lucrează ca profesor universitar și predă trei cursuri: ”Anatomia sistemului nervos”, ”Genetică” și ”Antropologie”.

Petrece în fiecare zi câte 4-5 ore în fața calculatorului, citește mult, se informează în permanență. Și-a publicat deja memoriile în cinci volume, pe lângă celelalte cărți pe care le-a scris, dar mai pregătește încă unul.

________________________________

Redăm o discuție avută de academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici pe tema bunelor maniere, publicată în 2005, în Jurnalul Național. Un articol semnat de Dana Andronie.

Bunele maniere au evoluat sub umbrela culturii?
Constantin Bălăceanu Stolnici: Cum sa nu! Si dintotdeauna au fost o problema. Manierele depind de societatea in care traim, de locul, momentul istoric in care ne gasim. Dar tin si de comportament, de "masina" pe care o avem in capul nostru.

Cu alte cuvinte, exista mecanismele psihologice ale comportamentului, motivatiile si, pe de alta parte, restrangerile, reglementarile pe care le-a facut cultura de-a lungul secolelor.

Ce era admis acum 200 de ani nu mai este permis astazi?
Constantin Bălăceanu Stolnici: De exemplu, emanarea gazelor. Pe vremea lui Ludovic al XV-lea era permis sa scoti gaze. Se discuta chiar ca principesa cutare le scoate cu un anumit sunet. Astazi, daca faci asa ceva, te da afara din mediu!

Dar ce mediu poluat era la Versailles!
Constantin Bălăceanu Stolnici: Asa e! Toata lumea urina si isi facea nevoile in coltul marilor saloane.

Pentru ca erau manierati!
Constantin Bălăceanu Stolnici:
Da! Pana a venit Maria Antoaneta si a introdus bunele maniere de la curtea austriaca. Asa au aparut baile si toaletele.

Paduchii o duceau foarte bine la palat!
Constantin Bălăceanu Stolnici:
Principii, principesele se scarpinau cu betisoare din aur. Erau o necesitate. Aveai voie sa te scarpini in public, cand te manca pielea sau cand aveai cate un purice sau un animal care venea peste tine.

In perioada de mare stralucire a culturii, pe vremea lui Ludovic al XIV-lea sau al XV-lea, oamenii se spalau doar in rau, cand se duceau la picnic. Va dati seama ce miros era la Palatul Versailles! Atunci s-au inventat parfumurile grele, care sa mascheze "parfumul" personal. Nu era o jignire sa mirosi sau sa fii murdar.

Care-i principiul fundamental al bunelor maniere?
Constantin Bălăceanu Stolnici:
Asa cum m-a invatat bunica-mea, trebuie sa te comporti in asa fel, incat sa-l deranjezi cat mai putin pe cel de langa tine. De exemplu: sa nu stai cu coatele pe masa, pentru ca-l deranjezi pe cel din stanga si pe cel din dreapta ta, sa nu vorbesti prea tare, sa taci cand vorbeste o persoana mai in varsta etc.

Manierele se pot invata in scoala?
Constantin Bălăceanu Stolnici:
Familia s-a deteriorat, iar scoala trebuie sa preia raspunderea educatiei. Dar asta e o poveste care dureaza mai mult decat a spus Silviu Brucan. Dureaza aproape doua generatii, pentru ca amintirile se sterg foarte greu.

Manierele nu se pot forma intr-un curs, ci intr-un mediu. Am vazut oameni venind din mediul rural care erau mai politicosi si mai civilizati decat cei nascuti de trei generati in mediul urban.

Pe o strada cu case si curti, toata lumea se cunoaste si stie fiecare ce face. Intr-un bloc, chiar pe acelasi palier, vecinii nu se cunosc si nici nu se saluta.

Acum, taranii sunt la fel de "civilizati" ca orasenii?
Constantin Bălăceanu Stolnici: Da. Satul s-a contaminat, din cauza televiziunii. Ea a urbanizat cultura rurala. Nu mai exista hora, carciuma, ci discoteca. Fetele nu-si mai brodeaza camasile in timpul iernii, ca sa apara in premiera cu ele la Pasti. Acum se imbraca cu fuste cat mai scurte si cat mai kitsch-oase.

Romanii sunt manierati?
Constantin Bălăceanu Stolnici: Nu prea. Romanul nu respecta nici macar strada. De multe ori am vazut, cand stateam cu masina la stop, o cucoana eleganta cum isi arunca tigara pe geam. Mai bine nu se vopsea pe fata si ar fi fost atat de eleganta daca se comporta intr-un mod care sa respecte strada.

Si se mai spune ca statul si primaria trebuie sa curete orasul! Aceasta este o problema de educatie comunista. In tineretea mea, in perioada interbelica, patronii angajau oameni care sa curete strada.

Primaria pazea, aprindea luminile, pe vremea aceea erau felinare cu gaz lampant, dar nu se ocupa de curatenie! Noi singuri trebuie sa facem curat. Daca avem bun simt si pretindem ca suntem cat de cat manierati.

Manierele au evoluat. Spre degradare.

Constantin Bălăceanu Stolnici: In ziua de astazi, domnii dau din coate si trec inaintea doamnelor. Omul bine crescut trebuie sa se adapteze la schimbarile culturale si astfel nu-i vor lipsi niciodata bunele maniere.

Nu trebuie sa impui unei societati niste restrangeri care apartin altui spatiu cultural. In tarile orientale, la arabi, traditia este sa mananci cu mana. Vedeti pe cineva mergand la Capsa noastra si mancand fara tacam?!

Pe vremea mea, doamnele nu aveau voie sa intre singure in cofetarie. Daca aparea neinsotita, i se punea deja o eticheta. Cand se ducea bunica la Capsa, nu i se permitea sa coboare din trasura. I se aducea cafeaua sau inghetata la trasura. Dar cand am fost la Viena, in 1937, am fost socat cand am vazut femei singure in cafenea.

Ce simplu se traieste in ziua de astazi!

Constantin Bălăceanu Stolnici: Ministrii sau diplomatii nu mai respecta tinuta. "Pe vremea mea, ministrii purtau jacheta si joben. Iar diplomatii aveau fracul brodat si palarie cu franjuri. In perioada interbelica, venind iarna, diplomatii isi captuseau fracul cu jurnale.

Bietii barbati! In perioada Renasterii, acestia nu purtau pantaloni. Ci doar ciorapi, care le aratau picioarele in toata splendoarea lor masculina. La curtea engleza si acum exista protocolul ca barbatii sa se duca cu ciorapi.

Presedintele Theodore Roosevelt a fost primul care a indraznit sa se duca la curtea Reginei Victoria fara ciorapi, ci cu pantaloni. A spus ca este democrat, ca provine din alta tara, cu o alta cultura, si ca nu se conformeaza protocolului englez. Dupa lungi negocieri s-a acceptat.

Boierul Balaceanu a avut trei guvernante. De la ele a invatat cum sa se imbrace, cum sa stea la masa, cum sa se poarte in societate etc.

Constantin Bălăceanu Stolnici: Am observat ca lumea vrea sa aiba bune maniere, dar trebuie sa aiba si de la cine sa le invete. Insa cinematografia si televiziunea nu ofera deloc modele.

Din pacate, publicul nu mai este interesat de un film in care nu se intampla evenimente socante. Romanilor le plac la nebunie actiunea, bataile, injuraturile sau lumea interlopa, unde regulile de buna cuviinta exista, dar sunt cu totul altfel. Mafiotii isi respecta seful, ca altfel ar fi "mancati". Dar, asa cum sunt, criminalii nu-s lipsiti de maniere", ne-a povestit amuzat academicianul.

Avem ce invata de la vedetele care apar pe sticla?

Constantin Bălăceanu Stolnici: Ele trebuie sa atraga un anumit public printr-un anumit algoritm comportamental. Daca nu reusesc, risca sa fie respinse. Dar sunt unele "vedete" care ajung la unele vulgaritati, prin hainele pe care trebuie sa le poarte. 

Exista si o politete a fardurilor?

Constantin Bălăceanu Stolnici: Machiajul trebuie sa creeze un contact agreabil, nu o agresiune. Toate cosmeticienele cunosc foarte bine personalitatea celor pe care le "aranjeaza". Stiu care-i mitocanul.