Povestea singurului bebeluș născut în zona contaminată radioactiv din Cernobîl

Serialul ”Cernobîl”, produs și difuzat de HBO, a resuscitat interesul opiniei publice în jurul accidentului produs în urmă cu 32 de ani la centrala nucleară din localitatea ucraineană.

În ciuda dezastrului care a urmat incidentului nuclear, o familie de muncitori a refuzat să părăsească zona de excludere și și-a continuat nestingherită viața, undeva la 30 de kilometri de reactor, din cauza faptului că autoritățile nu le-au pus la dispoziție o altă casă care să le fie pe plac.

În această familie, Sovenko, în 1999, s-a născut Mariyka, singurul bebeluș din zona contaminată radioactiv de explozia reactorului de la Cernobîl.

După ce au refuzat strămutarea, familia Sovenko a fost hărțuită de autorități și acuzată de ”uciderea” cu bună știință a fiicei lor. Și-au dus traiul cât se poate de normal: copila înota într-un râu din apropierea case, unde tatăl său pescuia și se hrănea cu laptele de la vaca care păștea pe pășunile din jurul Cernobîlului.

Deși autoritățile ucrainene au încercat să ascundă rușinea de a nu fi extras din arealul de excludere toți cetățenii săi, Mariyka a crescut și este astăzi o tânără sănătoasă, dezvoltată normal, ce pare să fi devenit un simbol al ”renașterii după Cernobîl”.

Mariyka, singurul bebeluș din zona contaminată radioactiv de explozia reactorului de la Cernobîl

Mariyka este studentă la o universitate din Kiev, unde și muncește. ”Sunt bine. Lucrez și mă întrețin singură Asta e tot”, a declarat ea jurnaliștilor.

”Dacă oamenii au impresia că este vreun mutant sau că are două capete, se înșală amarnic. Priviți-o! Este un copil minunat și foarte sănătos”, spune mama ei, Lydia.

”Nu o interesează să fie unică prin faptul că s-a născut la Cernobîl. Dimpotrivă! Este un stigmat faptul că s-a născut acolo”, a declarat și una din prietenele sale.