3dots.ro

Dana Nălbaru: ”Kadri nu a fost niciodată la școală, nu are nevoie. Nici nu știu unde să-l duc, de fapt” La nici 8 ani, se pregătește pentru facultate!

Dana Nălbaru: ”Kadri nu a fost niciodată la școală, nu are nevoie. Nici nu știu unde să-l duc, de fapt” La nici 8 ani, se pregătește pentru facultate!

În urmă cu ceva ani, Dana Nălbaru provoca un adevărat șoc anunțând că și-a retras copiii din sistemul de învățământ, preferând ca aceștia să primească educație acasă.

În podcast-ul ”Fain și Simplu”, realizat de Mihai Morar, Dana Nălbaru a vorbit despre modul în care învață cei trei copiii ai săi.

”Kadri nu a fost niciodată la școală. Nu are nevoie. Nici nu aș ști unde sa îl duc. Are un alt nivel.

La nici 8 ani, Kadri se pregătește pentru un fel de Bacalaureat. E un examen care îți asigură intrarea la anumite facultăți, în functie de scorul pe care îl ai.

Nu ăsta e scopul, că vreau să meargă la facultate, o facem așa, mai mult de fun”, a explicat fosta cântăreață.

”Lui îi place sa învețe, are sute de cărți citite deja. Pentru noi e ceva normal, poate pentru ceilalți e o mirare. E un copil care știe să se prostească, să se joace, să râdă, nu stă toata ziua cu nasul în cărți.

Însă mintea lui e astfel structurată încât reține foarte ușor, extrem de repede. Înțelege niste lucruri de o finețe extraordinară, exact ca un adult. Așa s-a născut el.

La doar 7 ani, el a învățat chimie și fizică. Băiețelul meu este foarte tare. Are 7 ani și jumătate. I-am căutat profesor de fizică-chimie și i-am găsit, însă nu au rezonat. Băiețelul meu este deosebit. Sunt fericită că mi l-a dat Dumnezeu și învăț mereu lucruri de la el.

Toți copiii mei sunt diferiți, Sofia, Roxana, Kadri. Fiecare are ceva special, dar Kadri, fiind atât de inteligent, este o provocare. Mereu vrea să învețe ceva nou și atunci ne provoacă și pe mine, și pe Dragoș. Știe fizică, chimie. E un copil tare de tot”, a explicat Dana Nălbaru.

”E foarte fain. Iei lucrurile așa cum sunt. E haios să ai așa un copil. Se distrează foarte bine, are însa o capacitate de asimilare a informațiilor extrem de mare, orice citește.

Mergem împreună în biblioteci sau in librării și-și alege singur. De multe ori nici nu știu ce citește – mă uit doar să văd dacă sunt morale”, mai povestește ea.

Sofia, fata cea mare, biologică, învață tot de acasă, fiind înscrisă la o școală din America, care are o programă bine definită.

”Ea învață la ce ore vrea, când se simte odihnită, face și sport. Mi se pare ca e foarte fericită și liniștită, nu are niciun stres”, mai spune soția lui Dragoș Bucur.

Un astfel de sistem de învățământ le face bine copiilor din multe puncte de vedere. Are prieteni, știe ce vrea, mi se pare foarte matură pentru vârsta ei (…)

Ea, neintrand în sistem, și nelovindu-se de bariere, cred ca îi e mult mai ușor să gândească liber. Cred ca se poate adapta la situații mai ușor, are foarte multă încredere în ea, ia cu foarte multă ușurință decizii”, mai spune Dana Nălbaru.

Sofia are șase ani de când învață acasă, dar viața ei cuprinde și multe altele. ”Sofia se duce la teatru, ei nu îi place să se ducă în mall. Când se duce la mall e un chin pentru ea.

E o domnișoară foarte drăguță, dar se îmbracă cu haine mai largi, pentru că e sportivă. Vrea să călătorească, să cunoască alte culturi.”

Dana Nălbaru afirmă că e cât se poate de conștientă că un astfel de sistem precum cel pe care l-a adoptat pentru copiii săi nu e potrivit pentru toată lumea:

”Fiecare om e liber să-și crească copiii așa cum crede, după propriile reguli, fiecare om vede viața în felul lui. Eu și soțul meu așa vedem viața pentru copiii noștri.

Copiii noștri sunt niște copii fericiți. Copiii noștri nu sunt niște copii răi. Sunt copii empatici, care văd viața într-un mod foarte frumos, și viața și oamenii”.

Apoi, ea spune cănici măcar nu e vorba despre performanța academică: ”Ci despre om conduita frumoasă de viață, să-ți iubești aproapele. Nu spun că școala nu oferă lucrurile astea, dar pentru noi așa a fost”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs