Povestea incredibilă a lui David Ginola care a fost ”mort” timp de opt minute. ”Mi-am cunoscut iubita în ziua în care am murit”

Autor:

Data:

Povestea incredibilă a lui David Ginola care a fost ”mort” timp de opt minute. ”Mi-am cunoscut iubita în ziua în care am murit”

Fotbalistul francez David Ginola a vorbit despre momentul în care a căzut pe teren în urma unui stop cardiac și a fost fără puls timp de opt minute, până când medicii au reușit să-l resusciteze, relatează The Sun.

Incidentul s-a petrecut în 2016, când Ginola a acceptat să joace un meci de caritate în Mandelieu, pe coasta de sud a Franței, marcând chiar și un gol.

Dar bucuria jocului pentru fostul internațional francez s-a transformat în groază celor prezenți atunci când David Ginola s-a prăbușit pe teren și inima i-a fost oprită timp de opt minute.

Din fericire pentru el,  în tot acest timp prietenul său Frederic Mendy, un alt fost fotbalist, i-a aplicat energic manevrele de resuscitare, reușind astfel să-i mențină creierul în activitate, până la sosirea echipei medicale care i-au repornit inima cu ajutorul unui defibrilator.

”Când ești inconștient, te afli la o răscruce de drumuri și există două căi: viața sau moartea. De ce am ales viața, asta nu o știu, pentru că eram inconștient. Dar sunt un luptător”, spune David Ginola, acum în vârstă de 56 de ani.

Ginola a vorbit despre incident în cadrul unei campanii de educare a oamenilor în privința acordării primului ajutor.

”La meciul din 2016, un pompier m-a electrocutat de trei ori cu defibrilatorul, apoi i-a spus prietenului meu că sunt mort. Ea a spus că dacă inima nu pornește din nou după trei ori, s-a terminat – s-a înșelat.

Prietenii mei au văzut că mă lupt și i-au spus să continue. M-a mai electrocutat de două ori și apoi inima mea a început din nou”, povestește David Ginola.

”Un an mai târziu, am întâlnit-o pe acea pompieră  la Nisa și a plâns când m-a văzut, spunea că e ca și cum ar fi întânit o fantomă.

Trebuie să le mulțumesc ei și prietenului meu. Medicii au spus că, dacă Frederic nu ar fi acționat atât de repede și nu ar fi făcut resuscitare cardio-respiratorie timp de peste opt minute, aș fi murit sau aș fi rămas în stare vegetativă, deoarece creierul meu era lipsit de oxigen”, spune acum David Ginola.

Unul dintre motivele pentru care Ginola crede că și-a revenit a fost întâlnirea pe care o avusese mai devreme în acea zi cu cea care avea să-i devină iubită.

Maeva Denat, în vârstă de 38 de ani, i-a fost prezentată lui David prin intermediul unor prieteni comuni într-un restaurant din Cannes.

În mai puțin de o oră, el a plecat să joace meciul caritabil fatidic. ”Când o prezint pe Maeva prietenilor, le spun: ”Ea este iubita mea și ne-am cunoscut în ziua în care am murit”, spune acum David Ginola.

Cei doi au acum împreună o fiică în vârstă de cinci ani, Ever și în timpul pandemiei s-au mutat de la Londra în sudul Franței.

Nefericitul incident a survenit la doar două luni după ce Ginola se despărțise de soția sa, după 25 de ani de căsnicie, cu care are un fiu în vârstă de 31 de ani și o fiică de 28 de ani.

După ce inima i-a fost repornită, David a fost transportat cu o ambulanță aeriană la un spital specializat în cardiologie, Centre Cardio-Thoracique din Monaco, unde i-au fost descoperite arterele blocate. Chirurgii au efectuat, într-o operație chirurgicală care a durat șase ore, un bypass cvadruplu.

Din fericire, recuperarea a fost foarte rapidă și Ginola a putut să se întoarcă la munca de prezentator TV la scurt timp după aceea, iar în 2021 se simțea suficient de bine pentru a concura într-un castel galez înghețat în cadrul emisiunii ”I’m A Celebrity … . Get me out of here!”.