3dots.ro

Irina, fiica lui Dem Rădulescu: «Tata a rămas într-un fel alături de mine, în tot acest timp»

Irina, fiica lui Dem Rădulescu: «Tata a rămas într-un fel alături de mine, în tot acest timp»

Din articol:

Dem Rădulescu ar fi împlinit în aceste zile, de sfârșit de septembrie, 90 de ani. Pe 17 septembrie 2000 s-a stins însă din viaţă

În urmă cu 21 de ani, actorul a ajuns împreună cu familia la casa pe care o deținea în Câmpina. Se spune că ar fi coborât din mașină, ar fi ridicat privirea spre cer, ar fi respirat profund, apoi ar fi adăugat: ”Ce aer curat e aici!”.

Au fost ultimele sale cuvinte, fiindcă imediat după aceea s-a prăbușit, fiind nemilos secerat de un infarct ce i-a fost fatal. Peste doar patru zile urma să împlinească 69 de ani.

Irina Rădulescu, fiica sa, avea 14 ani. Spune că nu a uitat însă nimic din timpul petrecut cu părintele său atât de adulat de publicul său.

A ales să devină tot actor, ca și părinții săi, fiindcă nu doar tatăl făcea parte din breaslă, ci și mama, Adriana Șchiopu.

”Tata a rămas într-un fel alături de mine, în tot acest timp. Nu aș ști să vă explic foarte clar acest lucru, dar pot să-l exprim fără niciun fel de teamă.

Și nu, nu e nimic ieșit din comun, niciun fel de lucruri paranormale. Nu pot spune nici că l-am visat des, de nu știu câte ori, dar știu că e tot timpul cu mine”, a declarat Irina Rădulescu pentru impact.ro.

Irina Rădulescu rememorează, spre exemplu, perioada petrecută de ea în facultate, acolo unde ”Dem Rădulescu era și a rămas o legendă”.

”Când am devenit studentă la actorie a fost o perioadă aparte. Fiindcă spiritul lui era acolo, între zidurile acelea. Era și este încă o legendă printre profesorii și studenții din diverse generații.

Am descoperit asta cu uimire, deși știam că tatăl meu este foarte cunoscut. O știam pe propria-mi piele, dar în studenție a fost parcă puțin diferit”, spune Irina Rădulescu.

Irina Rădulescu a descoperit în acea perioadă citate ce-i erau atribuite tatălului ei sau diverse momente pline de umor din viața studențească asupra cărora Dem Rădulescu își pusese clar amprenta.

Dacă e ceva ce ar dori să schimbe, ar fi probabil porecla tatălui ei, ”Bibanul”.

”E o poreclă care a fost definitorie, poate, pentru perioada de început a vieții sale. Dar nu și pentru ce a urmat.

Pentru mine tatăl meu este mai degrabă Dom profesor, cum i s-a spus și i se mai spune și azi în Facultatea de Teatru. Sau Maestrul. În cazul tatălui meu aș prefera Dom Profesor!”, își indică ea propriile preferințe.

Porecla – ”Bibanul” – i se trage lui Dem Rădulescu de la faptul că în perioada interbelică, tatăl său era mare pescar și proprietar de pescărie din zona orașului Râmnicu Vâlcea.

Pentru Irina Rădulescu ceea ce nu a putut fi șters de trecerea timpului sunt clipele petrecute împreună cu tatăl său.

”Fiindcă tatăl meu era Dem Rădulescu, el găsise o cale de a sta doar cu mine. Noaptea, după ce cădea întunericul, ieșeam și ne plimbeam doar noi doi. Vorbeam despre orice.

Și nu ne opera nimeni, fiindcă lumea nu s-ar fi așteptat la o întâlnire cu Dem Rădulescu la 10.00 seara sau chiar mai târziu.

Ieșeam în fiecare seară împreună, chiar dacă eram acasă, chiar dacă eram în vizită. Pur și simplu, tata dădea semnalul și ne retregeam pentru câteva minute!”.

Plus cuvintele pe care și le-a săpat adânc în inimă și pe care le consider cea mai prețioasă moștenire rămasă de la Dem Rădulescu: ”Întotdeauna să cauți adevărul și simplitatea!”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs