Dispariţia bizară a unui bebeluș abandonat într-un spital din România, a cărui mamă a aflat după 11 ani că nu a murit 

25 Iul 2019 | scris de Anita Raicu

Cazul uneia dintre cele mai bizare dispariţii se află în cercetarea Poliţiei Vâlcea de şase ani, chiar dacă fapta s-a petrecut în urmă cu 17 ani. Interesant este şi cum a aflat mama că bebeluşul abandonat în spital a supravieţuit, dar a dispărut fără urmă, la scurt timp, de unde îl lăsase.

Dispariţia bizară a unui bebeluș abandonat într-un spital din România, a cărui mamă a aflat după 11 ani că nu a murit 

În 2002, Elena, o adolescentă de 16 ani, din comuna vâlceană Grădiştea, a rămas însărcinată. Mama copilei a insistat ca aceasta să renunţe la sarcină, spunându-i clar că nu va accepta niciodată copilul, iar în cele din urmă, după ce a născut, a convins-o să-l abandoneze.

”Fata a rămas gravidă la aproape 17 ani. Mama ei, ca să nu se facă de râs în comună, a dus-o să nască în Slatina, judeţul Olt. Copila a născut acolo, iar după naştere, pentru că fata avea domiciliul în Grădiştea, a fost trimisă cu tot cu copil, cu salvarea, la Spitalul Drăgăşani.

Bebeluşul este botezat la câteva zile de către o asistentă de la Primiri Urgenţe. Fata a vrut să plece acasă cu copilul, însă mama nu a vrut să o ia. Atunci, ea şi-a lăsat copilul în spital, cu certificatul de naştere pe piept”, a relatat cotidianului Adevărul, ofițerul de caz, comisarul de poliţie Nicoleta Viorel, din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea. 

După cum reiese din cercetările ulterioare, la ceva timp după ce și-a abandonat copilul în spital, mama tinerei i-a spus că acesta a murit: ”Să ştii că a murit copilul tău. Că uite, de la spital au sunat la Primăria Grădiştea şi m-a anunţat, nu ştiu cine, că a murit copilul. I-a dat şi de pomană - biscuiţi şi un costumaş. Cel puţin aşa a spus mama, nu ştiu cât este de adevărat”, mai spune ofiţerul de caz. 

Până în 2013, Elena a trăit cu gândul că primul ei copil a murit. Tânăra care, între timp, îşi întemeiase o familie şi avea doi copii, a mers la Evidenţa Populaţiei să-şi schimbe buletinul, iar printre actele depuse la dosar, personalul i-a cerut şi certificatele de naştere ale copiilor.

Fără să bănuiască ce se va întâmpla, femeia s-a prezentat cu cele două certificate de naştere ale copiilor rezultaţi din mariajul său. Angajaţii i-au cerut însă şi cel de-al treilea certificat al copilului născut în tinereţe. A fost momentul care avea să declanşeze cercetările într-una din cele mai enigmatice dispariţii din România. 

Obligată, femeia anunţă dispariţia copilului, iar în acel moment se declanșează o anchetă, care nu a adus nici după șase ani vreun rezultat.

Potrivit poliţistei de caz, a fost audiat tot personal, inclusiv asistenta care a năşit copilul. Din păcate, în loc de evidențe clare, ancheta poliţiştilor a stagnat, în condiţiile în care unii dintre angajaţi, în loc să ajute la elucidarea cazului, ocolesc răspunsurile.

Iniţial, cazul a fost înregistrat ca lipsire de libertate: copilul fiind foarte mic nu-şi putea exprima voinţa - unde şi cu cine vrea să stea, ce să facă. Doar că, între timp fapta s-a prescris. Acum, există doar un dosar de dispariţie pe numele Lucian Alexe, care ar avea 17 ani, și despre care nimeni nu nu ştie cum arătă.

În foaia de observaţie a bebeluşului, scrie că a fost abandonat. ”Era doctorul Roncea - medic curant, care, între timp, a decedat, iar în foaia de observaţie s-a găsit un bilet de ieşire din spital, completat doar cu numele copilului, potrivit legislaţiei de la momentul respectiv, astfel că nu apare şi numele persoanei care l-a luat. În schimb, biletul de externare este lângă foaia de observaţie, ceea ce este bizar, în condiţiile în care un om normal ar lua cu el documentul respectiv. Este o întreagă nebunie”, recunoaşte anchetatoarea.

Cadrele medicale audiate au declarat că ”nu-şi mai aduc aminte” ce s-a întâmplat în urmă cu 11 ani. ”Am ajuns până acolo încât să se spună - ce mai caută şi proştii ăştia de la Poliţie după atâţia ani? Păi, dacă acum ni s-a adus la cunoştinţă cazul...”, mărturiseşte cms. de Poliţie Nicoleta Viorel.

Este cazul asistentei de la Unitatea de Primiri-Urgenţe, naşa bebeluşului, care spune: ”Păi, am aflat că a plecat mă-sa, dar ce era să-i fac?”. ”Doamnă, era o dată abandonat de mamă, dumneata erai naşă, al doilea părinte, l-ai abandonat şi dumneata? Dar, de ce l-aţi botezat aşa repede?”, o întreabă ofiţerul de caz.

Răspunsul, puţin plauzibil, i-a pus pe gânduri pe oamenii legii: ”Pentru că murea. Mi-a spus doctorul că moare”. ”Doamnă, eraţi cadru medical. M-am uitat pe diagnosticul copilului, nu s-a pus problema nici un moment de deces. A fost născut la termen”, a fost reacţia ofiţerului de caz.

Ca în toate cazurile, au existat mai multe piste care au fost cercetate de către poliţişti, însă niciuna nu i-a dus la obţinerea de probe concrete. Una dintre ipoteze, pe care încă se mai merge şi acum, este că micuţul a fost luat din spital de un cadru medical şi dat unei familii. ”S-a mers la ginecolog şi probabil s-au obţinut acte că micuţul a fost născut acasă şi copilul are o altă identitate acum”, este de părere poliţista de la Investigaţii Criminale.

Potrivit aceleiaşi surse, bunica bebeluşului abandonat nu mai este în viaţă, iar o infirmieră de la spital care cunoştea cazul suferă de grave afecţiuni psihice. Poliţista a mai spus că o parte dintre documentele medicale din arhiva spitalului nu mai există.

Anchetatorii sunt convinşi încă că cine a luat copilul a avut legătură cu personalul Spitalului Drăgăşani. Toate teoriile se învârt în jurul unui act medical: biletul de externare care arată că micuţul a ieşit din spital, dar nu apare şi numele celui care îl însoţea: ”Cert este că nu a decedat în spital. Pentru că, aşa cum am găsit în foaia lui de observaţie că a fost abandonat, am găsit şi biletul de externare, analizele medicale şi tratamentul. Nu am găsit certificatul de naştere. Altfel, s-ar fi înregistrat şi decesul, lucru care nu s-a întâmplat”.

Ofiţerul de caz recunoaşte că este un dosar care a beneficiat de contribuţia mai multor poliţişti, printre care şi cei din Drăgăşani: ”A fost o muncă titanică şi în acest dosar. Am cerut de la toţi colegii din ţară date. A trebuit să verific fiecare mamă care a născut acasă în perioada aceea, chiar şi cu o lună înainte şi care nu mai are acasă şi alţi copii născuţi înainte, şi să fie băieţi. Am verificat pe Evidenţa Populaţiei. Nu am găsit nimic, decât o femeie care mai avea şi alţi copii” Din păcate, ipoteza aceasta s-a oprit aici.

Cu toate acestea, cms. Nicoleta Viorel - crede cu tărie că odată, cândva „acest copil va afla că el nu provine din familia în care se află“. ”Adevărul iese întotdeauna la iveală”, este convingerea ofiţerului de caz.