Viata de telenovelă a baritonului Dmitri Hvorostovsky: două soții, două vieți, de la iad, la rai

11 Feb 2021 | scris de Monica Pavelescu

Dmitri Hvorostovsky a fost răpus de un cancer al creierului în urmă cu un doi ani și jumătate.

Viata de telenovelă a baritonului Dmitri Hvorostovsky: două soții, două vieți, de la iad, la rai

Diagnosticul i-a fost pus în 2015, atunci când el a declarat presei, cu optimism, că doctorii i-au spus că nu va muri. Au rămas în urma lui patru copii, doi cu prima soție și doi cu cea de-a doua, de care a avut grijă până în ultima clipa.

Dimitri Hvorostovsky s-a născut la Krasnoyarsk, Rusia: tatăl lui era inginer chimist, iar mama – medic ginecolog. Observând că, încă de mic, Dima avea talent la muzică, asfel că părinții i-au angajat profesori de pian, care l-au și încurajat să asculte muzică de opera.

Meditatorii de muzică i-au prezis că va fi un mare pianist, dar, spre supriză lor, la terminarea liceului, după ce a câștigat nenumărate premii, a ales să devină profesor de muzică și de-abia apoi a urmat studii de canto.

In timpul studiilor, Hvorostovsky s-a angajat la Opera din Krasnoyarsk, unde a devenit extrem de repede, solist. Într-un an de zile, a devenit principala atracție a spectacolelor Operei, astfel că nimeni nu a fost mirat că a început să câștige premii importante, să meargă peste hotare și să devină celebru.

Prima iubire a baritonului a însemnat și prima căsătorie: Hvorostovsky s-a îndrăgostit de o balerină, Svetlana, care, deși era divorțată de primul soț, cu care avea o fetiță, locuia în continuare cu el.

Una dintre profesoarele lui l-a prevenit pe tenor că Svetlana nu este cea mai bună partida, din cauza reputației îndoielnice, însă Hvorostovsky, mistuit de pasiune,  s-a căsătorit cu ea.

Problemele nu au întârziat să apară: la un an de la căsătorie, după un turneu îndelungat, dorind să-I facă o supriză tinerei soții, baritonul s-a întors acasă cu patru zile mai repede și a surprins-o pe Svetlana în pat cu unul dintre prietenii lui.

Dima însă și-a iertat consoarta și, în anii ’90, primind o oferta de a-și continuă cariera în Marea Britanie,  și-a luat soția și pe fiica ei din prima căsătorie,  cu gânduri de a începe o nouă viata.

Initial, el s-a gândit că soția lui să-I fie impresar, doar că Svetlana a refuzat să învețe limba engleză și, în general, să-l ajute în tot ceea ce înseamnă carieră, astfel că Hvorostoski a fost de acord că ea să se ocupe de viața lor de familie.

În 1996, în urmă unei inseminari în vitro, cei doi au avut gemeni, o fetiță și un băiat. Doar că mariajul lor a început să meargă din ce în ce mai greu: măcinat de scandalurile de acasă, Dima a  devenit alcoolic, punându-și în serios pericol cariera.

Salvarea lui de atunci s-a numit Florence Lili, o talentată pianista, ulteior și solistă de opera, care s-a îndrăgostit de el la prima vedere. Cei doi s-au întâlnit pe scenă, el interpretând rolul lui Don Juan. Tânăra și frumoasă, Florence l-a sărutat pe scenă, spunându-I că nu-I pasă că e căsătorit.

În relația care a început între ei, Hvorostovsky a început să redescopere ce înseamnă iubirea adevărată și liniștea unui cămin. Ajuns acasă, la Londra, cântărețul i-a mărturisit soției că dorește să divorțeze, ceea ce pe ea a revoltat-o foarte tare.

Svetlana nu s-a așteptat niciodată că Dima să se tranforme din omul iertător de până atunci în bărbatul care nu dorește să o mai vadă vreodată.

Manata de furie și văzând că nu-l poate întoarce din drum, femeia a cerut o pensie alimentară uriașă,  făcând apeluri în instanța ori de câte ori lui Hvorostovsky îi creșteau veniturile: astfel, la ultimul apel, Svetlana a obținut de la fostul soț 325 000 de dolari pe an.

Baritonul s-a căsătorit cu Florence Lili în cele din urmă, în 2001, cea de a două soție oferindu-I sprijinul și iubirea de care avea atâta nevoie.

Au avut împreună o fetiță și un băiat, iar el a renunțat la alcool, și s-a desăvârșit artistic, urcând pe cele mai mari scene ale lumii.  De dragul lui, soția lui a învățat limba rusă la nivel conversațional și i-a devenit un ajutor indispensabil în carieră.

In 2015, Hvorostovsky a fost diagnosticat cu tumoră malignă la creier. Atunci a fost prima dată după divorț când prima soție l-a sunat. Svetlana a murit în același an, din cauza unor complicații meningeale.

Dmitri și-a luat toți cei trei copii din prima căsătorie alături de el: despre prima fetiță nu se știe ce carieră a urmat, dar gemenii au profesii artistice: Masha este pictoriță, iar Sasha a devenit dirijor.


CLICK - Follow us on Google News